Srbija uputila protestnu notu BiH zbog onemogućavanja da Vulin helikopterom dođe na izložbu o stradanju Srba

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin, 30. april 2024

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uputilo je protestnu notu Ministarstvu inostranih poslova Bosne i Hercegovine, zbog, kako je navelo, sprečavanja potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vulina da prisustvuje otvaranju izložbe posvećene stradanju Srba u Drugom svetskom ratu u Prebilovcima, selu na jugu BiH.

Ministar spoljnih poslova BiH Elmedin Konaković potvrdio je za N1 da Vulinu nije odobren dolazak u BiH helikopterom, pošto je zahtev stigao prekasno, i da nije hteo da krši procedure pošto je reč o osobi koja "svakodnevno podriva teritorijalni integritet i suverenitet u BiH".

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije je navelo da je Vulin trebalo da ide na izložbu "Prebilovci 1941" na poziv organizatora, ali da vlasti BiH nisu izdale potrebnu dozvolu za sletanje vazduhoplova s delegacijom Srbije u Mostar, iako su blagovremeno obaveštene o njenom dolasku".

Konaković je rekao da je zahtev stigao u petak 2. avgusta kasno popodne, posle radnog vremena, a da je trebalo 48 sati pre posete, ne računajući dane vikenda.

"No, da je reč o nekoj dobronamernoj osobi mi bismo još jednom pokazali gostoprimstvo i domaćinstvo. Pošto je reč o Vulinu, nisam želeo ni staviti potpis na njegov dolazak, ni kršiti procedure koje su u našoj zemlji vrlo jasne", rekao je Konaković.

Konaković je ocenio da je reč o čoveku koji "svakodnevno podriva teritorijalni integritet i suverenitet u BiH" i da nije "dobrodošao sve dok ne promeni stavove o BiH“.

On je dodao da Vulinu ne može da zabrani dolazak u BiH i da je mogao da dođe kopnenim putem.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije navelo je da je "razočarano" odlukom vlasti BiH, ocenjujući da takva odluka "nije u duhu dobrosusedskih odnosa i civilizacijskih tekovina".

Pročitajte i ovo:

Konaković uputio otvoreno pismo DačićuDačić odgovorio Konakoviću da ne želi da daje 'povod za napad bošnjačkih političara na Srbiju'

Ministarstvo spoljnih poslova je navelo da je pozvalo vlasti u Sarajevu da prestanu da odnose u regionu i međunacionalne odnose u samoj Bosni i Hercegovini koriste kao platformu za štetno dnevnopolitičko delovanje, čime sopstvenu državu udaljavaju sa kursa napretka i evrointegracija".

Ovo nije prva protestna nota koju je Srbija uputila BiH u poslednjih mesec dana.

Ministarstvo spoljnih poslova Bosne i Hercegovine saopštilo je da je odbilo da primi protestnu notu koju im je 11. jula poslalo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Kako je Ministarstvo 13. jula objavilo na društvenoj mreži X, odbilo je da primi "politički pamflet pun istorijskog revizionizma, ne navodeći konkretno šta je tema note koja im je stigla.

Pročitajte i ovo: MVP BiH kaže da 'Srbija nije dobronamjeran komšija'

Takođe je navelo i da je "samo slanje note na 11. juli, bolni datum u istoriji Bosne i Hercegovine, predstavlja uvredu, kako za žrtve i porodice, tako i za sve Bosance i Hercegovce".

Kao i svake godine, na taj datum se u Memorijalnom centru Potočari na istoku BiH obeležava godišnjica genocida u Srebrenici, koji su počinili pripadnici Vojske Republike Srpske 1995. godine.

Na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Srbije tada nije bilo informacija o upućivanju protestne note Bosni i Hercegovini.

Retorika zvaničnog Beograda i Sarajeva zaoštrena je poslednjih meseci.

Jedan od povoda bio je protivljenje vlasti u Beogradu i aktivno lobiranje protiv usvajanja Rezolucije Ujedinjenih nacija o genocidu u Srebrenici.

Generalna skupština UN-a usvojila je 23. maja Rezoluciju koja predviđa proglašavanje 11. jula Međunarodnim danom sećanja na genocid u Srebrenici.