Dostupni linkovi

MVP BiH kaže da 'Srbija nije dobronamjeran komšija'


Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova BiH, na konferenciji za medije u Sarajevu, 25.4. 2024.
Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova BiH, na konferenciji za medije u Sarajevu, 25.4. 2024.

Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (BiH), izjavio je 8. jula da Srbija nije dobronamjerna prema BiH.

Konaković je za novinsku agenciju Fena kazao da "smo oprezni kad je riječ o našem istočnom komšiji" i da "uvijek jednim otvorenim okom pazimo na ono što radi".

"Srbija nije dobronamjeran komšija BiH, zalazi duboko u teritorijalni integritet, suverenitet BiH, pogotovo u zadnjim mjesecima kada (predsjednik Srbije Aleksandar) Vučić ne krije svoje prave ambicije i naravno zbog toga treba biti oprezan", kazao je Konaković.

Konaković se oglasio nakon što su pitomci i starješine Vojne akademije u Beogradu marširali su proteklog vikenda kroz nekoliko gradova u BiH na poziv Vlade entiteta Republika Srpska.

Osim na Kozari, gdje je obilježavana godišnjica bitke iz 1942. godine tokom Drugog svjetskog rata, pitomci Vojske Srbije imali su defile i kroz obližnji Prijedor, grad u kojem je u proteklom ratu ubijeno više od 3.100 nesrba, a više od 35.000 prošlo je kroz logore Trnopolje, Keraterm i Omarska.

U defileu su sudjelovali i ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Srbije Nemanja Starović te državni sekretar u ovom ministarstvu Zoran Antić.

Konaković je kazao da je u njegovo ministarstvo stigla najava o dolasku delegacije iz Srbije radi obilježavanja godišnjice bitke na Kozari i da je MVP BiH postupio u skladu s ovlastima.

Najavu dolaska delegacije iz Srbije, kazao je Konaković 8. jula, MVP BiH je proslijedio na tri adrese, a to su Granična policija, Ministarstvo sigurnosti, odnosno Direkcija za koordinaciju policijskih tijela i Uprava za indirektno oporezivanje BiH.

Dodao je da Granična policija BiH dalje u svom postupanju ima mogućnost da, ako procijeni da u toj najavi ima bilo šta sumnjivo, daosobe koje dolaze treba dodatno provjeravati, da nekome treba eventualno zabranjivati ulaz, onda komunicira Obavještajno-sigurnosnu agenciju BiH i od njih traži dodatne provjere za pojedince ili cijelu grupu.

Navodi da "očigledno nisu procijenili da treba dodatna provjera".

Pojasnio je da je u depeši pisalo da dolaze kadeti - policijski i vojni, da dolaze predstavnici Ministarstva za rad i boračka pitanja Vlade Srbije, te predstavnici Vojske Srbije.

Dodao je da u depeši piše da dolaze nenaoružani i da dolaze u svečanim uniformama kako bi napravili defile povodom godišnjice bitke na Kozari.

"Dakle, Granična policija nije tražila dodatne provjere, očigledno, i nije bilo nikakvih zabrana ulazaka. Zašto i je li trebalo, o tome možete sa njima, jer je to isključivo njihova nadležnost", saopćio je Konaković.

Kada je riječ o Graničnoj policiji, Konaković je istaknuo da je to "devastirana institucija kojoj nedostaje više od 800 ljudi i da im u čuvanju granice pomažu policajci MUP-a Republike Srpske "jer su nam to prethodne vlasti ostavile u rasulu".

Konaković je lider stranke Narod i pravda koja sa Socijaldemokratskom partijom i Našom strankom čija su sjedišta u Sarajevu, Hrvatskom demokratskom zajednicom BiH i Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika i njegovim partnerima čini državnu vlast.

Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić, predsjednik Demokratskog narodnog saveza koji je partner SNSD-a u vlasti, rekao je da su, prema informacijama kojima raspolaže, "ispoštovane sve procedure za dolazak kadeta Vojne akademije u Beogradu", te da i "ako je eventualno postojao propust, onda ga je napravilo Ministarstvo vanjskih poslova".

On je u izjavi za agenciju SRNA "izrazio zadovoljstvo što su se u Bratuncu i Prijedoru mogli vidjeti kadeti Vojne akademije u Beogradu" i istakao da "Vojska Republike Srbije trenutno garant mira i stabilnosti, ne samo u Srbiji, već i u regionu".

Dva člana Predsjedništva BiH, Željko Komšić i Denis Bećirović, kazala su kako nisu dali odobrenje za njihov ulazak te su zatražili istragu od Ministarstva odbrane BiH i Ministarstva vanjskih poslova BiH, ali i reakciju međunarodne zajednice.

Opozicija je zatražila sazivanje posebne sjednice Parlamentarne skupštine BiH na temu ulaska kadeta Vojske Srbije na teritorij BiH.

XS
SM
MD
LG