Više od 200 požara u Srbiji, gori na Staroj planini, Tari, u opštini Bela Palanka

Wildfires in Serbia, August 26, 2024

U prethodnih 24 časa na teritoriji Srbije evidentirano je ukupno 200 požara, od čega je 179 na otvorenom prostoru, a najveći aktivni požari su na teritoriji Pirota, Kučeva, Žagubice, Crnog Vrha i Tare.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije (MUP) je u saopštenju 26. avgusta navelo da je trenutno najveći požar na teritoriji Pirota, da se radi o požaru na otvorenom prostoru na planini Vidlič na jugu Srbije, gde gori suva trava i nisko rastinje obraslo žbunjem kao i delovi bukove šume, na površini 2000 hektara.

Stara planina, 26. avgust 2024.

Na gašenju požara angažovano je 57 vatrogasaca-spasilaca sa 25 vatrogasnih vozila, policijski helikopter, dobrovoljni vatrogasci, šumari, pripadnici specijalnih jedinica civilne zaštite kao i službenici javnih komunalnih preduzeća.

Takođe, na teritoriji opštine Bela Palanka u Pirotskom okrugu, požarom je zahvaćeno oko 80 hektara, a gori suva trava i nisko rastinje obraslo žbunjem, kao i delovi bukove šume.

čitajte U Srbiju od 15. septembra stižu SMS poruke u slučaju vanredne situacije

Aktivna su i dva požara na otvorenom prostoru u Kučevu u istočnoj Srbiji, tačnije u Neresnici i Žagubici.

U Neresnici gori bukova šuma površine oko 600 hektara, a požar u Žagubici, je zahvatio četinarsku i bukovu šumu, nisko rastinje i livade, ukupno na oko 700 hektara, navodi MUP.


Takođe, jedan od većih požara zahvatio je i Crni Vrh u okolini Bora, gde gori nisko rastinje i listopadna šuma površine oko 30 hektara.

Na Tari zbog odronjavanja stena i kamenja na lokaciji Banjska stena, obustavljen je putni pravac u oba smera, a i na ovoj lokaciji aktivan je požar koji je zahvatio oko 60 hektara borove i bukove šume.

Pročitajte i ovo: Žarišta požara u svijetu i na Balkanu

"Gašenje ovakvih požara je izuzetno teško i zahtevno za vatrogasce-spasioce zbog vremenskih uslova, vetra i suve vegetacije koji pogoduju širenju požara, uz dodatno otežavajuće uslove i nepristupačan teren na kojima su pomenuti požari nastali", naveli su iz MUP-a.

Inače, u poslednjih sedam dana pripadnici Sektora za vanredne situacije intervenisali su na 893 požara na otvorenom prostoru, a za isti period prošle godine imali su 393 reagovanja na otvorenom prostoru.

"Apelujemo na građane da budu pažljivi jer svaka nepažnja može da dovede do požara velikih razmera", stoji u saopštenju MUP-a.