Dostupni linkovi

U Srbiju od 15. septembra stižu SMS poruke u slučaju vanredne situacije


Državni sistem za prenos informacija građanima sa ciljem hitnog informisanja i upozoravanja na elementarne nepogode, hitne ili vanredne situacije počeće da radi 15. septembra, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo informisanja i telekomunikacija.

U ime ministarstava, ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić i ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić potpisali su 26. avgusta Sporazum o saradnji na prenosu hitnih informacija građanima u slučaju najave ili pojave opasnosti od elementarne nepogode ili tehničko-tehnološke nesreće.

To u praksi znači da će građani SMS porukama, ubuduće biti obaveštavani o jakom nevremenu, požaru, zemljotresu, radijaciji, a alarm će iz centra slati specijalno formiran tim i radna grupa nadležna za krizne situacije.

Sistem će podrazumevati dobijanje SMS poruke o vanrednoj situaciji sa uputstvom kako se ponašati, a važiće za teritoriju Srbije, odnosno samo za deo teritorije u kojoj se događa vanredna situacija, stoji u saopštenju Ministarstva informisanja.

Ministar Dačić je prilikom potpisivanja Sporazuma rekao da je testiranje sistema već počelo, a da bi 15. septembra trebalo da počne njegovo funkcionisanje.

"Ovaj sistem će u velikoj meri uticati na smanjenje rizika po živote i imovinu građana Srbije. U toku su pripreme i za sistem CBC sistem u slučaju kog se radi o hitnom alarmu i uputstvima za ponašanje u vanrednim situacijama, dok će SMS poruka zahtevati da se otvori", najavio je ministar unutrašnjih poslova.

Dačić je apelovao i na što brže uspostavljanje sistema 112, koji će obuhvatati pozivne brojeve 192,193 i 194, koji je ubrzati dolazak službi na potrebnu adresu.

Ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić rekao je da će Srbija, uvođenjem i CBC sistema, biti jedna od četiri evropske države koje će imati taj sistem za obaveštavanje građana o hitnim i vanrednim situacijama.

On je rekao i da će biti uspostavljen dogovor da i stranci koji putuju Srbijom dobiju putem svojih operatora poruke o eventualnim vanrednim okolnostima.

Raketama protiv grada u Srbiji: '216 hitno na stanicu'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:37 0:00
XS
SM
MD
LG