Proširenje EU i saradnja sa Srbijom prioriteti predsedavanja Poljske, poručio Tusk u Beogradu

Donald Tusk i Aleksandar Vučić u Beogradu, 24. oktobra 2024.

Poljska podržava evropski put Srbije i bez Srbije Evropska unija nije kompletna, izjavio je u Beogradu poljski premijer Donald Tusk.

"Uskoro će Poljska preuzeti predsedavanje Evropskom unijom, a tokom predsedavanja Poljske, proširenje i najtešnja moguća saradnja sa Srbijom će biti moj prioritet", istakao je Tusk, nakon razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem 24. oktobra.

Tusk se, kao lider države EU, Srbiji zahvalio za doprinos u pružanju humanitarne pomoći Ukrajini od početka ruske invazije.

"Odlično razumemo zašto u tim pitanjima odnosa sa Rusijom imamo različite poglede, ali baš zato još više cenim naše međusobno razumevanje i podršku kada je reč o Ukrajini, i da smo u stanju da razgovaramo o situaciji Poljske na istočnoj granici", dodao je.

Srbija odbija da uvede sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, iako je na to poziva EU čiji je kandidat za članstvo. Istovremeno, Srbija je u međunarodnim organizacijama glasala za deklaracije koje podržavaju teritorijalni integritet Ukrajine.

"Meni je jasnija pozicija Srbije nakon našeg razgovora, ali sam uveren da razgovor otvara širu perspektivu kada je reč o saradnji Evropske unije i Poljske sa Srbijom, i da će doprineti monolitnijoj politici u Evropi", dodao je Tusk.

"I Srbija i Evropska unija dele iste interese i nema nikakvih razloga da se tu pojavljuju sporovi koje bi bilo nemoguće rešiti", naglasio je.

On je zahvalio Vučiću što je odbio "vrlo atraktivnu političku ponudu" i odlučio da ga ugosti u Beogradu, referišući na poziv koji je predsedniku Srbije uputio ruski predsednik Vladimir Putin - da dođe na samit zemalja BRIKS-a koji se danas završava.

Umesto odlaska na samit, Vučić je u Kazanj poslao četvoročlanu delegaciju, koju predvodi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin, koji je, inače, na crnoj listi SAD zbog veza sa Kremljom.

Tusk je ocenio da su za Poljsku su važni odnosi sa Srbijom, naročito jačanje ekonomske saradnje.

Pročitajte i ovo: Vučić između BRIKS-a i Zapada

Vučić: 'Poljska partner od izuzetnog značaja'

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je nakon sastanka sa Tuskom ocenio da je Poljska partner od izuzetnog značaja za Srbiju, ne samo zbog evropskog puta, već i kada je reč o bilateralnim odnosima i trgovinskoj razmeni.

Preneo je i da je sa Tuskom razgovarao o ratu u Ukrajini, te da je zahvalan što je poljski premijer saslušao poziciju Srbije.

"Premijer Tusk bi voleo da vidi punu usklađenost Srbije sa EU, u pogledu sankcija protiv Rusije. Ja sam ukazao koliku smo podršku u humanitarnom i finansijskom smislu pružili Ukrajini, kako govorimo o poštovanju povelje Ujedinjenih nacija", dodao je Vučić.

Tusk je u Beograd stigao dan ranije, 23. oktobra, a večeri je prisustvovao i grčki premijer Kirijakos Micotakis.

Kako je rekao Vučić, dvojica lidera zemalja EU su mu prenela veoma značajne poruke po pitanju članstva Srbije u Evropskoj uniji i mogućeg ubrzanja tog procesa.

Kako je rekao Vučić, sa poljskim premijerom Tuskom je razgovarao i o situaciji na Kosovu.

"Ja nisam davao svoje političke ocene, već sam iznosio ono što smatram činjeničnim stanjem i zahvalan sam premijeru Poljske Donaldu Tusku na tome što me je saslušao i što je želeo da čuje našu stranu", naveo je Vučić.

Vučić je na Instagramu napisao i da je Tusku preneo "veliku zabrinutost zbog gotovo nemogućih uslova u kojima živi srpski narod".

Iako se u Briselu vode pregovori Srbije i Kosova, odnosi zvaničnog Beograda i Prištine su zaoštreni.

Premijer Kosova Aljbin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić su se poslednji put sastali 14. septembra 2023 u Briselu. Deset dana kasnije, dogodio se napad naoružane grupe Srba na kosovsku policiju u Banjskoj, koji je dodatno podigao tenzije.

Poslednjih meseci, Beograd optužuje Prištinu za "kriminalna akta koja imaju za cilj progon Srba", zbog zatvaranja paralelnih srpskih institucija na severu, koje vlasti Kosova smatraju neustavnim i nelegalnim.

Tusk se u svom obraćanju novinarima nije detaljno osvrtao na odnose Srbije i Kosova, već je naveo da je čuo od Vučića izveštaje o situaciji na Kosovu.

Kada je reč o ekonomskoj saradnji Srbije i Poljske, Vučić je naveo da je 2023. godine trgovinska razmena sa Poljskom bila oko dve milijarde evra, te da se ove godina očekuje veća razmena.