HRW i EU: Omogućiti Evroprajd, garantovati zaštitu učesnika

Saopštenje vlade o otkazivanju Evroprajda uslijedilo je nakon demonstracija građana 27. avgusta u Beogradu protiv tog događaja.

Prijetnje nasiljem nad učesnicima Evroprajda ne opravdavaju otkazivanje okupljanja, a Vlada Srbije treba odmah da ukine zabranu događaja zakazanog Beogradu u septembru 2022. godine, saopštio je danas Human Rights Watch.

Vlasti bi trebale raditi sa organizatorima kako bi osigurale adekvatnu sigurnost za učesnike, dodaju iz ove organizacije.

Pročitajte i ovo: Američki ambasador pozvao Srbiju da omogući Evroprajd

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je 27. avgusta saopštio da Vlada ukida Evroprajd. Priznao je da je taj potez "kršenje prava manjina", a odluku je opravdao prijetnjama desničarskih grupa da će poremetiti događaj i porastom pograničnih tenzija sa Kosovom.

Premijerka Ana Brnabić podržala je otkazivanje, rekavši da je "prva i neprikosnovena stvar osigurati mir i stabilnost u zemlji".

"Odluka Vlade Srbije da otkaže Evroprajd je sramna predaja", rekao je Graeme Reid, direktor programa za prava LGBT osoba u Human Rights Watch-u.

"Ulični protesti ekstremno desničarskih grupa i vjerskih subjekata već su održani. Sada Srbija ima obavezu da osigura i bezbjednost i dostojanstvo učesnika Evroprajda."

"Prijetnje dostojanstvu i pravima LGBT osoba vlasti bi trebale tretirati ozbiljno. Otkazivanje regionalnog događaja je pogrešan potez", rekao je Reid.

"Evropska unija ohrabruje srpske vlasti da nastave kontakte sa organizatorima kako bi pronašli rješenje za održavanje Evroprajda u miru i bezbjednosti. Radujemo se konačnoj pozitivnoj odluci", saopšteno je iz ureda portparola ove institucije.

EU pridaje veliku važnost ovom Prajdu koji se održava u mirnim okolnostima i uz sigurnost učesnika, te dodaju da Unija "podržava jednakost i odbacuje sve oblike diskriminacije."

"Očekujemo da se naši najbliži partneri posvete zaštiti i promociji ljudskih prava."

Saopštenje vlade o otkazivanju uslijedilo je nakon demonstracija građana 27. avgusta u Beogradu koji su se protivili Evroprajdu, sa sloganima poput "Spasimo našu djecu i našu porodicu", podsjećaju iz HRW.

Pročitajte i ovo: Na bilborde koji najavljuju Evroprajd u Beogradu bačena bela farba

Organizatori su naveli da nisu dobili službeno obavještenje o zabrani te da namjeravaju održati događaj kako je planirano. Grupe civilnog društva u Srbiji su krajem avgusta nagovijestile da planiraju da se žale na svaku zabranu sudu.

"Opravdanje srpskih vlasti za otkazivanje Evroprajda 2022. zapanjujuće liči na argumente Rusije za zabranu marševa LGBT osoba na osnovu toga da bi mogli da dovedu do nasilnih sukoba sa kontrademonstrantima", piše u saopštenju HRW.

Navode i da je Evropski sud za ljudska prava odbacio taj argument u predmetu Aleksejev protiv Rusije 2010. godine kao kršenje prava na mirno okupljanje.

Pročitajte i ovo: Ako Srbija formalno zabrani Prajd organizatori će pravdu tražiti na sudu

Sud je naglasio da su uskraćivanjem prava na mirno okupljanje aktivistima za prava LGBT osoba "vlasti efektivno podržale namjere osoba i organizacija koje su jasno i svjesno namjeravale da ometaju mirne demonstracije kršeći zakon i javni red", navode iz HRW.

Kao članica Savjeta Evrope, Srbija treba da se pridržava standarda Savjeta za borbu protiv diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije ili rodnog identiteta, uključujući i to da države članice treba da obezbijede svima slobodu mirnog okupljanja bez ikakve diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta, također su dodali.