Predsednik Srbije pozvao građane da ne stvaraju zalihe goriva i hrane

Predsednik Srbije je u poruci građanima na Instagramu rekao da hrane i goriva ima dovoljno.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić apelovao je na građane Srbije da ne stvaraju zalihe goriva i hrane i saopštio da ih u državi ima dovoljno.

"Biće dovoljno hrane, dovoljno benzina, dovoljno svega što nam je potrebno u budućnosti", poručio je Vučić 4. marta u video poruci građanima na Instagramu.

On je rekao da Srbija nije u ratu i da će sačuvati mir i stabilnost.

"Nemojte da nasedate na trikove, besmislice i provokacije koje govore da nemamo dovoljno nafte, naftnih derivata, da proveravate skloništa, da neće biti dovoljno hrane", dodao je predsednik Srbije.

Vučić je apelovao na građane da se ponašaju uobičajeno i naglasio da nema potrebe za dodatne nabavke.

Tokom noći između 3. i 4. marta na pojedinim benzinskim pumpama u Srbiji stvorili su se redovi, dok su pojedini mediji preneli da je u prodavnicama povećana potražnja za prehrambenom robom.

Tržišna inspekcija 4. marta je saopštila da je zbog ograničenja količina goriva koje je moguće kupiti na pet prodajnih mesta podnela prijave, izrekla novčane kazne i naložila slobodnu prodaju.

"U jednom objektu ustanovljeno je da je, protivno zakonu, istaknuto obaveštenje da se za putničke automobile prodaje maksimalno 20 litara, 50 litara za traktore i 100 litara za kamione", navelo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije.

Pročitajte i ovo: Vučić: Ekonomski izazovi zbog rata u Ukrajini sve veći, mere u narednim danima

Naftna industrija Srbije (NIS) saopštila je da je snabdevenost lanca benzinskih stanica te kompanije redovna i da ne postoje ograničenja u kupovini goriva.

"NIS je obezbedio dovoljne zalihe naftnih derivata kako bi domaće tržište bilo redovno snabdeveno čak i u uslovima povećane potražnje", navodi se u saopštenju te kompanije.

Vlasnik NIS-a je ruski Gasprom Njeft (Gazprom Neft) koja ima 56,15 odsto kapitala te kompanije, 29,87 odsto ima Srbija, dok je 13,98 odsto u vlasništvu manjinskih akcionara.

I Vlada Srbije saopštila je 4. marta da nema nikakvih problema u snabdevanju naftnim derivatima.

"Nema, niti će biti, bilo kakvih ograničenja u isporuci", navodi se na sajtu Vlade.

Podseća se da je Vlada Srbije 10. februara na rok od mesec dana ograničila cene naftnih derivate, pa se motorni benzin od 95 oktana prodaje po ceni od 171 dinar (1,45 evra), a dizel gorivo za 191 dinar (1,62 evra).

Srbija je 3. marta uredbom privremeno ograničila i cenu prirodnog gasa.

Predsednik Srbije izjavio je 2. marta da će Srbija savladati "političke izazove" povodom situacije u Ukrajini.

Beograd se na sednici Generalne skupštine UN-a 2. marta pridružio osudi ruske invazije na Ukrajinu, ali se nije priključio sankcijama koje su EU, SAD, Velika Britanija i druge države Zapada uvele Moskvi.

Pročitajte i ovo: Srpske avio-kompanije zadržavaju letove do Rusije uprkos zabranama

Briselski zvaničnici su više puta pozivali Srbiju da se pridruži sankcijama, a Vučić je izjavljivao da na sebe preuzima "sve kritike, primedbe i pritiske" zbog trenutne odluke Srbije.