OEBS osudio grafit mržnje prema Albancima u Bujanovcu

Ilustrativna fotografija, logo Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS)

Misija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Srbiji osudila je u saooštenju 14. avgusta grafit mržnje prema Albancima u Bujanovcu na jugu Srbije.

"Misija se pridružuje narodnom poslaniku Šaipu Kamberiju i direktoru Koordinacionog tela za jug Srbije Nenadu Mitroviću u osudi grafita mržnje koji se pojavio u blizini Doma zdravlja u Bujanovcu 13. avgusta", naveli su iz Misije OEBS-a na Instagram nalogu.

Istakli su da izrazi govora mržnje usmereni ka zajednici nacionalne manjine "narušavaju poverenje među zajednicama i nanose štetu međuetničkim odnosima u Opštini Bujanovac".

"Govor mržnje narušava odnose između komšija koji će nastaviti da žive zajedno", naveo je OEBS.

Istovremeno, ta međunarodna organizacija se pridružila pozivima upućenim institucijama za sprovođenje zakona da hitno pronađu i procesuiraju počinioce.

"Svi politički akteri dele odgovornost za razvijanje dobrih odnosa i uzajamnog poštovanja među zajednicama", navodi se u saooštenju OEBS-a.

Grafit mržnje osvanuo je u Bujanovcu dan nakon protesta koji je u tom gradu, sa većinskim albanskim stanovništvom organizovao Nacionalni savet albanske nacionalne manjine. Na protestu je ukazano na probleme sa kojima se Albanci u Srbiji suočavaju.

Među najvećim su to što Srbija ne priznaje diplome stečene na univerzitetima na Kosovu, ukidanje adresa boravišta Albanaca u Srbiji i mali broj pripadnika albanske zajednice u državnoj upravi

Pročitajte i ovo: Predstavnici Albanaca u Srbiji ukazuju na probleme, vlast negira