Produžen sporazum o izvozu žita, potvrdili zvaničnici Ukrajine i Rusije

Teretni brod napušta luku u Černomorsku nakon što je ponovo pokrenut izvoz žitarica iz Ukrajine, 5. avgusta 2022.

Sporazum kojim se Ukrajini dozvoljava izvoz žita preko Crnog mora uz posredovanje UN i Turske i ima za cilj ublažavanje globalne krize sa hranom produžen je za 120 dana, saopštili su zvaničnici Ukrajine 17. novembra.

"Inicijativa #BlackSeaGrain će biti produžena za 120 dana“, napisao je ukrajinski ministar za infrastrukturu Oleksandr Kubrakov na Tviteru.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova potvrdilo je produženje ugovora o crnomorskom žitu za 120 dana počevši od 18. novembra, bez ikakvih promena u odnosu na sadašnji sporazum, navodi se u saopštenju od 17. novembra.

Moskva navodi da će zabrinutost Rusije u vezi sa lakšim uslovima za izvoz ruskih žitarica i đubriva biti u potpunosti uzeta u obzir u narednom periodu, dodaje se u saopštenju.

Sporazum između dve zaraćene strane, uz posredovanje Turske i UN u julu, pomogao je transportu više od 11 miliona tona žitarica i drugih poljoprivrednih proizvoda iz ukrajinskih luka od početka avgusta. Sporazum je trebalo da istekne 19. novembra.

Pročitajte i ovo: Lavrov kaže da UN imaju garancije SAD i EU za izvoz ruskog žita

"Pozdravljam dogovor svih strana da nastave Inicijativu za crnomorsko žito kako bi se olakšala bezbedna plovidba izvoza žita, prehrambenih proizvoda i đubriva iz Ukrajine“, rekao je generalni sekretar UN Antonio Gutereš u saopštenju koje je objavio Zajednički koordinacioni centar sa sedištem u Istanbulu (JCC) koji je nadgledao sporazum.

Gutereš je takođe rekao da su Ujedinjene nacije u potpunosti posvećene uklanjanju preostalih prepreka izvozu hrane i đubriva iz Ruske Federacije.

Ukrajina je jedan od najvećih svetskih proizvođača žitarica, a ruska invazija blokirala je 20 miliona tona žitarica u njenim lukama pre nego što su Ujedinjene nacije i Turska posredovale u sporazumu u julu.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je takođe 17. novembra napisao na Tviteru da će sporazum "biti produžen za 120 dana". On je to nazvao "ključnom odlukom u globalnoj borbi protiv krize sa hranom".

Pročitajte i ovo: Nastavak pregovora UN-a i Rusije o izvozu žitarica pred isticanje roka sporazuma iz Istanbula

Ruski ambasadori u UN rekli su prošlog meseca da je potrebno učiniti više da se olakša izvoz žitarica i đubriva.

Od jula je isporučeno oko 11,1 miliona tona poljoprivrednih proizvoda, uključujući 4,5 miliona tona kukuruza i 3,2 miliona tona pšenice.

Izvor: Reuters, AP, AFP