Dostupni linkovi

Nastavak pregovora UN-a i Rusije o izvozu žitarica pred isticanje roka sporazuma iz Istanbula


Tanker koji prevoze žitarice u sklopu sporazuma s Rusijom preko Crnog mora, 31. oktobar 2022.
Tanker koji prevoze žitarice u sklopu sporazuma s Rusijom preko Crnog mora, 31. oktobar 2022.

Lideri Ujedinjenih nacija (UN) razgovarali su u petak, 11. novembra s ruskim dužnosnicima o crnomorskim sporazumima o izvozu žitarica i gnojiva, osam dana prije isteka roka jednog od sporazuma.

Šef humanitarnih poslova UN-a Martin Griffiths i Rebeca Grynspan, voditeljica UN-ove agencije za trgovinu i razvoj UNCTAD, susreli su se s visokim izaslanstvom iz Moskve, koje je predvodio zamjenik ruskog ministra inostranih poslova Sergej Veršinin.

Glasnogovornica UN-a Alessandra Vellucci potvrdila je da su razgovori u toku u sjedištu UN-a Palais des Nations u Ženevi.

"Nastaviće tekuće konsultacije u vezi napora generalnog sekretara Antonia Guterresa na punoj provedbi dva sporazuma potpisanih 22. jula u Istanbulu", rekla je.

"Nadamo se da će rasprave unaprijediti napredak u olakšavanju nesmetanog izvoza hrane i gnojiva podrijetlom iz Ruske Federacije na globalna tržišta."

Dva sporazuma uz posredovanje Ujedinjenih nacija i Turske potpisana su 22. jula kako bi se omogućio izvoz ukrajinskog žita blokiranog ruskim ratom u toj zemlji, te izvoz ruske hrane i gnojiva unatoč zapadnim sankcijama nametnutim Moskvi nakon invazije na Ukrajinu u februaru.

Inicijativa od 120 dana za crnomorsko žito ističe 19. novembra, a Ujedinjene nacije nastoje obnoviti sporazume na godinu dana.

Moskva se, međutim, još nije izjasnila hoće li na to pristati.

Žalila se da se ne poštuje drugi sporazum kojim se njena gnojiva izuzimaju od sankcija, a koji bi trebao trajati tri godine.

Ukrajina je jedan od vodećih svjetskih proizvođača žitarica i ruska invazija blokirala je 20 miliona tona žitarica u njenim lukama dok nije dogovoren sporazum o sigurnom prolazu.

Do četvrtka, 10. novembra je 10,2 miliona tona žitarica i drugih prehrambenih proizvoda izvezeno iz Ukrajine prema sporazumu, što je ublažilo strahovanja zbog produbljivanja globalne krize sigurnosti hrane.

Izvor: AFP
XS
SM
MD
LG