Šoškić zvanični kandidat za novog guvernera NBS

Narodna banka Srbije, Foto: Vesna Anđić

Dejan Šoškić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu i trenutno predsedavajući Saveta Narodne banke Srbije, zvanični je kandidat vladajuće koalicije za novog guvernera, umesto dosadašnjeg Radovana Jelašića, koji i dalje formalno obavlja tu funkciju.

Većina analitičara, u prvim reagovanjima, slaže se u oceni da je Dejan Šoškić “dobro rešenje”.

Verujući da je Dejan Šoškić dobar kandidat za guvernera, premijer Mirko Cvetković je, u ime vladajuće koalicije, izrazio očekivanje da će sadašnji predsednik Saveta Narodne banke Srbije voditi ovu instituciju uspešno i nezavisno od drugih uticaja.

“Za kandidaturu profesora Šoškića odlučili smo se iz razloga što je on zadovoljavao osnovne kriterijume koji su bili, pod jedan – stručnost, i pod dva - nepripadanje ni jednoj političkoj stranci. Na osnovu ta dva kriterijuma i razmatranjem većeg broja kandidata, došli smo do zaključka da je on dobro rešenje.”

Diana Dragutinović
U izbor Šoškića kao dobro rešenje veruje ministarka finansija u Cvetkovićevoj Vladi - Diana Dragutinović:

“Zaista mislim da je to odličan izbor. Imajuću u vidu razne liste koje su kružile, dobijene od novinara, to je izbor za koji bih i ja bih glasala.”


Sudove političkih zvaničnika, u prvim reagovanjima, dele i mnogi analitičari.

Profesor Ekonomskog fakulteta i član ekonomskog saveta predsednika Vlade Jurij Bajec tvrdi da je Šoškić dobar stručnjak, ne samo za monetarnu već i za makroekonomsku politiku.

"Mislim da je to veoma važno, u ovom trenutku, kada svi želimo da uz svu nezavisnost centralne banke, koja je neophodna, istovremeno postoji i želja za saradnjom. Pogotovo u ovo vreme kada treba što pre da izađemo iz krize, potrebno je da se vodi puna saradnja sa ukupnom ekonomskom politikom koju vodi Vlada Srbije, pre svega sa fiskalnom politikom, ali i sa drugim politikama. Mislim da će Dejan Šoškić, ako bude izabran, na to jako dobro da odgovori.”

Pred novim guvernerom teški zadaci

Dosadašnji i, još uvek aktuelni, guverner Narodne banke Radovan Jelašić podneo je 23. marta neopozivu ostavku na tu funkciju, obrazlažući je ličnim razlozima.

Bio je guverner u dva mandata, počevši od 2004. godine, a drugi put je izabran na sednici Skupštine Srbije 2007. godine.

Dominantno je mišljenje, da je Jelašić, obavljajući funkciju guvernera, značajno doprineo da monetarna politika koju je Narodna banka sprovodila pre izbijanja svetske finansijske krize, omogući da Srbija uspešno prebrodi njene izazove, da očuva stabilnost bankarskog i finansijskog sektora i obezbedi stabilnost cena.

Biljana Stepanović
U kakvim okolnostima dolazi novi guverner?

Dejan Erić, direktor Instituta ekonomskih nauka, kaže da Dejana Šoškića, ukoliko ga Skupština izabere za novog guvernera, čeka veoma težak zadatak:

“Postoje veliki problemi u javnim finansijama, a postoji vrlo loša struktura privrede, gde imate male prihode na strani izvoza. Biće veliki pritisak na cene, biće veliki pritisak na kurs, tako da, iskreno da kažem, neće mu biti lako. Ali, isto tako, on ima određena ovlašćenja koja su opredeljena zakonom. Prema tome, moraće raditi onako kao što zakon nalaže”, kaže Erić, napominjući da je Šoškić čovek u koga se može imati poverenja.

Biljana Stepanović iz “Biznis info grupe”, pak, veruje da je, u ovom trenutku, Dejan Šoškić najbolje rešenje, naročito zbog kontinuiteta rada Narodne banke:

“Dejan Šoškić je bio do sada predsednik Saveta Narodne banke i prosto je osoba koja je, očigledno, učestvovala u njenoj politici. Time se šalje poruka da neće biti nikakvih potresa i da je kontinuitet rada i politike Narodne banke, da kažemo tako, zagarantovan.”