Smijenjena direktorica RTCG: 'Nisam dozvolila partijski servis'

Vaš browser nepodržava HTML5

Smjena generalne direktorice Radio-televizije Crne Gore (RTCG) Andrijane Kadije je protiv slobode izražavanja i slobode medija koje su osnovne vrijednosti Evropske unije (EU) i krucijalni element procesa pristupanja Crne Gore EU i važno privremeno mjerilo koje treba da bude ispunjeno za pregovaračko poglavlje 23, saopšteno je iz EU.

"Crnogorske vlasti su ograničene svojim obavezama prema evropskim vrijednostima i standardima. Takođe je potpuno neprihvatljivo da se EU grant koji podržava profesionalnost RTCG-a zloupotrebljava kao argument da se otpusti menadžment RTCG-a", navodi se izjavi koju potpisuje Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice EU.

Većina u Savjetu RTCG smijenila je direktoricu te medijske kuće Andrijanu Kadiju, što se u dijelu crnogorske i međunarodne javnosti tumači kao vraćanje RTCG-a pod političku kontrolu vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS).

Iako je Evropska komisija nedavno upozorila da "politička miješanja u rad RTCG-a izazivaju ozbiljnu zabrinutost", a Reporteri bez granica, između ostalog, konstatovali "da su vlasti u Crnoj Gori pojačale pritisak na Javni servis", Savjet ove medijske kuće je smijenio Andrijanu Kadiju.

Formalni zahtjev za njenu smjenu podnio je član Savjeta RTCG-a Mimo Drašković, a kao razlog naveo, navodno kršenje zakona realizovanjem ugovora o saradnji RTCG-a i nevladine organizacije Centar za građansko obrazovanje koji je finansirala EU.

Drašković je rekao da je taj ugovor protivzakonit i da je nanio štetu Javnom servisu.

"Mišljenja sam da kršenje zakona ne može proći nekažnjeno, kako bilo gdje u državi, tako i ovdje gdje je naša nadležnost. Prema mom mišljenju, ni najmanje nije rađeno profesionalno, nije rađeno objektivno i nikako nije svim pružena jednaka mogućnost. Čak su, i prema mom mišljenju, ovdje izvršene i zloupotrebe javnih resursa u privatne i lične svrhe", istakao je Drašković.

Sjednica Savjeta RTCG-a na kojem se razmatrala ostavka Andrijane Kadije

Prije samog glasanja o razrješenju, smijenjena direktorica Andrijana Kadija je saopštila da ugovor o realizaciji projekta sa nevladinom organizacijom koji je finansirala EU nije protivzakonit, ali da je protivzakonita njena smjena.

Kadija je ocijenila da je zahvalna što se njeno razrješenje događa u trenutku kada je RTCG bilježi uspjehe, profesionalni napredak i finansijski oporavak.

"Moj grijeh je što sam apolitična, što ne pripadam nijednom centru moći, što sam svoja, što nedozvoljava da se Javni servis pretvori u partijski, niti lični servis a to se u Crnoj Gori ne prašta. Dakle, ne smjenjujete me što sam nesposobna ili što sam lošije radila od svojih prethodnika, nego što sam zbog svega ovoga nepodobna. Nemam leđa i ponosna sam na to. Ali imam kičmu, nisam dala da je do sada niko slomi, pa je neće ni slomiti", poručila je Kadija.

Kadija: Moj grijeh je što sam apolitična

Dio članova Savjeta i menadžment RTCG-a, dio nevladinog sektora je već mjesecima upozoravao da je smjena direktorice i menadžmenta rezultat ranije donesene političke odluke koja se realizuje mjesecima unazad – najprije razrješenjem dijela članova Savjeta i dovođenjem na njihovo mjesto osoba lojalnih vladajućem DPS-u.

Savjet je odlučio da na umjesto Andrijane Kadije, vršilac dužnosti direktora bude Božidar Šundić, dugogodišnji urednik u Javnom servisu, ali i medijima kao što su: Televizija Atlas, Televizija Pink, RTV Elmag.

Inače, Šundića je 2017. godine, sa mjesta direktora televizije, smijenila upravo Andrijana Kadija zbog kršenja zakona i opštih akata RTCG-a.

Protiv političkog miješanja u rad Javnog servisa, otvoreno su djelovale najuticajnije nevladine organizacije u Crnoj Gori ocjenjujući da će razrješenje generalne direktorice RTCG-a Andrijane Kadije predstavljati vraćanje Javnog medijskog servisa pod faktičku kontrolu jedne političke stranke, vladajućeg DPS-a.

"Smjenom Andrijane Kadije, crnogorske vlasti bi otvorile prostor da Evropska komisija ozbiljno razmotri aktiviranje klauzule balansa, odnosno da ne dozvoli privremeno zatvaranje ostalih poglavlja dok se ne ostvari suštinski napredak u vladavini prava, a gdje su sloboda medija i izražavanja jedno od važnih pitanja", konstatovale su četiri nevladine organizacije.

Prije održavanje sjednice Savjeta, ispred zgrade RTCG-a održan je protestni skup kome su prisustvovali predstavnici nevladinog sektora, dijela medija i zaposlenih u Javnom servisu, kao i građani.

Sa protesta ispred zgrade RTCG-a, Podgorica

Predsjednik Skupštine Medija centra Duško Vuković je pozvao članove Savjeta da se povuku i tako delegitimišu političkim nasiljem uspostavljenu većinu u tom tijelu.

"Ovaj politički igrokaz je počeo, bar onaj njegov vidljivi dio, prije godinu dana. Njegov cilj je od početka bio potpuno jasan, bar za one koji su poznavali prilike u našoj državi – da se RTCG vrati pod kontrolu vlasti i da se, ono što je opasnija poruka, kompromituje sama ideja Javnog medijskog servisa", kazao je Vuković.

Dan pred održavanje sjednice Savjeta Javnog servisa, Reporteri bez granica su izdali saopštenje u kome su osudili "pokušaje vladajuće partije u Crnoj Gori, Demokratske partije socijalista, da preuzme Radio-televiziju Crne Gore i napad na nezavisnost medija", navodeći da Savjet Javnog servisa planira da smijeni direktoricu Andrijanu Kadiju.