Ispunjen zahtev opozicije, ministar Martinović izašao iz skupštinske sale

Vaš browser nepodržava HTML5

Metež u Skupštini Srbije zbog izjave ministra

Skupština Srbije nastavila je sednicu a ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Aleksandar Martinović napustio je salu što je bio zahtev opozicije.

Sednica je prethodno bila prekunuta nakon što je došlo do koškanja i prepirki između poslanika vladajućih i dela opozicionih stranaka.

U međuvremenu su održane konsultacije šefova poslaničkih grupa sa predsednikom parlamenta Vladimirom Orlićem gde je dogovoreno da ministar Martinović napusti zasedanje.

Poslanici opozicije na početku jutarnjeg zasedanja ušli su u salu ali nisu želeli da sednu na svoja mesta dok, kako su istakli, Martinović ne napusti salu.

Povod ovakvom potezu je Martinovićeva izjava dan ranije na istoj sednici parlamenta.

Ministar Martinović, funkcioner vladajuće Srpske napredne stranke, uputio je pitanje poslanicima koliko imaju dece i ocenio da oni koji nemaju dece "već hrane kučiće i mačiće i ribice" nemaju pravo da "drže lekcije o deci". Istakao je tada takođe da on "hrani troje".

Ovakav istup izazvao je revolt opozicionih poslanika. Zbog burne reakcije sa zasedanja je udaljen poslanik opozicionog bloka "Moramo – Zajedno" Aleksandar Jovanović Ćuta.

U nastavku zasedanja u sredu ujutro opozicija je došla sa zahtevom da Aleksandar Martinović podnese ostavku zbog dan ranije izrečenih uvreda na račun poslanika.

Uz povike "Vučiću odlazi" i "Napolje napolje", sprečili su početak rada parlamenta.

Tatjana Manojlović, poslanica Demokratske stranke, objasnila je da opozicija neće dozviliti početak sednice, dok je Martinović ne napusti.

"Dok ovaj čovek ovde prebrojava decu narodnim poslnicim nećemo dozvoliti da počne sedmica. Ovaj čovek je najgrublje povredio dostojanstvo svakog građanina Srbije. On mora da napusti sednicu", rekla je Manojlovićeva.

'Neprimerena i uvredljiva izjava ministra'

Na izjavu Aleksandra Martinovića reagovala je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Ona je za televiziju N1 rekla da je njegova izjava "krajnje neprimerena i uvredljiva za veliki broj građana i građanki, a za mnoge od njih i veoma bolna".

Poverenica ocenjuje da je vrednovanje ili stigmatizovanje ljudi samo na osnovu toga da li i koliko imaju dece, osim što je zadiranje u privatnost, nedopustivo i predstavlja diskriminaciju po osnovu bračnog i porodičnog statusa.

"Neprimereno je da tako nešto bilo ko izjavi, a posebno kada se radi o ministru u Vladi kao nosiocu najviše funkcije. Verujem da bi izvinjenje donekle ublažilo težinu reči", ocenila je Janković.

Vanredna sednica Skupštine, koja je u toku, počela je još 18. maja. Povod
za njeno sazivanje su dva masovna ubistva koja su početkom maja pogodila Srbiju i u kojima je stradalo 19 osoba.

Pročitajte i ovo:

Norveški stručnjaci u Srbiji nakon masovnih ubistava: 'Prevazilaženje traume je proces'Šta znamo o novom masovnom ubistvu u Srbiji?

Na inicijativu poslanika opozicije, na dnevnom redu je rasprava o predlogu da se izglasa nepoverenje ministru unutrašnjih poslova Bratislavu Gašiću. Ta rasprava počela je još 15. juna.

Grupa nevladinih organizacija zatražila hitnu smenu Martinovića

Grupa nevladinih organizacija zatražila je hitnu smenu ministra državne uprave i lokalne samouprave Aleksandra Martinovića, "kao jedini prihvatljiv i civilizovan ishod njegovog skandaloznog nastupa u Skupštini".

U zajedničkom saopštenju nevladinih organizacija navedeno je da je Martinović suprotno Ustavu i svim zakonima Srbije, pozvao na "diskriminaciju velikog broja građana, poručujući da oni koji nemaju decu nisu jednako vredni i ne mogu da imaju jednaka prava kao oni koji jesu roditelj".

Nevladine organizacije osudile su i odsustvo reakcije predsednika Skupštine Vladimira Orlića na "Martinovićevo vređanje poslanika i građana Srbije i narušavanje ugleda i dostojanstva parlamenta".