Šta treba znati o programu nuklearnog naoružanja Sjeverne Koreje?

Lider Sjeverne Koreje Kim Džong-un na ceremoniji kojom se obilježava isporuka novih balističkih projektila na nepoznatoj lokaciji, 4. avgust 2024.

Sjeverna Koreja je objavila prve fotografije mjesta za obogaćivanje uranijuma dizajniranog da proizvodi gorivo za nuklearne bombe.

Šta se zna o rastućem nuklearnom arsenalu Sjeverne Koreje?

Zašto Sjeverna Koreja pravi nuklearno oružje?

Sjeverna Koreja kaže da je njen arsenal nuklearnog oružja i balističkih projektila neophodan za suprotstavljanje prijetnjama Sjedinjenih Država i njihovih saveznika, koji su se borili protiv Sjevera tokom Korejskog rata 1950-1953.

Pjongjang takođe često reklamira oružje kao pitanje nacionalnog prestiža i dokaz moći zemlje.

Pročitajte i ovo: Sjeverna Koreja po prvi put objavila slike postrojenja za obogaćivanje urana

Sjeverna Koreja ima sposobnost da isporuči nuklearno oružje na različite kopnene raketne sisteme, uključujući interkontinentalne balističke rakete (ICBM) sa dometima koji mogu da gađaju kontinentalne Sjedinjene Države, prema Asocijaciji za kontrolu naoružanja sa sjedištem u SAD.

Kritičari, uključujući i one u Vašingtonu i Seulu, kažu da oružje destabilizuje, predstavlja pretnju sjevernim susjedima i odvraća resurse od siromašnih građana zemlje.

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija (UN) usvojio je više rezolucija koje zabranjuju sjevernokorejsko nuklearno oružje i razvoj balističkih raketa, iako su članice Savjeta Rusija i Kina blokirale nove sankcije i pozvale da se postojeće sankcije povuku.

Koliko nuklearnog oružja ima Sjeverna Koreja?

Državni mediji su prikazali fotografije raznih vrsta bojevih glava, ali Sjeverna Koreja nikada nije otkrila broj oružja koje posjeduje, a analitičari i strane obavještajne agencije imaju samo grube procjene.

U julu je u izvještaju Federacije američkih naučnika zaključeno da je zemlja možda proizvela dovoljno fisionog materijala da napravi do 90 nuklearnih bojevih glava, ali da je vjerovatno sklopila blizu 50.

Li Sang-kju, stručnjak za nuklearni inženjering u Južnokorejskom institutu za analizu odbrane, rekao je da se procjenjuje da Sjeverna Koreja ima 80-90 nuklearnih bojevih glava od uranijuma i plutonijuma, a očekuje se da će taj broj porasti na 166 do 2030. godine.

Kako Sjeverna Koreja gradi nuklearno oružje?

Sjeverna Koreja ima postrojenja širom zemlje za razvoj nuklearnog programa, uključujući rudnike u kojima se skuplja sirovi uranijum, postrojenja za obogaćivanje i nuklearne reaktore za pretvaranje uranijuma i plutonijuma u gorivo za bombe, kao i fabrike za sklapanje oružja.

Izgrađen kasnih 1950-ih uz sovjetsku pomoć, Centar za nuklearna naučna istraživanja Jongbjon ima najmanje tri reaktora za koje Sjeverna Koreja kaže da su namijenjena za proizvodnju električne energije.

Takođe ima postrojenje za proizvodnju goriva i postrojenje za preradu plutonijuma, gdje se materijali za oružje mogu izvući iz istrošenih gorivnih šipki, prema Inicijativi za nuklearnu prijetnju (NTI), istraživačkom centru sa sjedištem u Vašingtonu.

Vjeruje se i da Sjeverna Koreja ima više centrifuga, uključujući i lokaciju u Kangsonu.

Gdje Sjeverna Koreja testira nuklearno oružje?

Nuklearni poligon Punggie-ri nalazi se u planinskom regionu na krajnjem sjeveroistoku zemlje, oko 100 km od granice sa Kinom.

Sjeverna Koreja je izvršila svih šest nuklearnih testova na toj lokaciji, 2006., 2009., 2013., januara 2016., septembra 2016. i septembra 2017.

Analitičari su sumnjali u tvrdnju Sjeverne Koreje da je eksplozija u januaru 2016. bila njena prva termonuklearna bomba, ali vjeruju da je takvo oružje vjerovatno testirano 2017. u eksploziji mnogo većoj od prethodnih testova.

Sva ispitivanja su obavljena u tunelima iskopanim duboko ispod planina. Postoje tri vidljiva ulaza poznata kao Južni portal, Istočni portal i Zapadni portal.

Ulazi u te tunele dignuti su u vazduh pred malom grupom stranih medija pozvanih da pogledaju rušenje kada je Sjeverna Koreja zatvorila lokaciju 2018. godine, proglasivši samonametnuti moratorijum na testiranja nuklearnog oružja.

Kim je od tada rekao da se više ne osjeća vezanim moratorijumom, jer su pregovori o denuklearizaciji zaustavljeni od 2019.

Satelitski snimci 2022. pokazali su da Sjeverna Koreja radi na obnovi nekih tunela, što je povećalo izglede za nove testove.