Dostupni linkovi

Sjeverna Koreja po prvi put objavila slike postrojenja za obogaćivanje urana


Sjevernokorejski lider Kim Jong Un obilazi objekte tokom posjete Institutu za nuklearno oružje i proizvodnoj bazi nuklearnih materijala za oružje na neotkrivenoj lokaciji u Sjevernoj Koreji, 13. septembra 2024.
Sjevernokorejski lider Kim Jong Un obilazi objekte tokom posjete Institutu za nuklearno oružje i proizvodnoj bazi nuklearnih materijala za oružje na neotkrivenoj lokaciji u Sjevernoj Koreji, 13. septembra 2024.

Sjeverna Koreja je u petak prvi put pokazala slike centrifuga koje proizvode gorivo za njene nuklearne bombe, dok je čelnik Kim Jong Un posjetio postrojenje za obogaćivanje urana i pozvao na više materijala za oružje kako bi se ojačao arsenal.

Izvještaj državnih medija o Kimovoj posjeti Institutu za nuklearno oružje i proizvodnoj bazi za nuklearne materijale za oružje, popraćen je prvim fotografijama centrifuga, pružajući rijedak uvid u nuklearni program Sjeverne Koreje, koji je zabranjen višestrukim sigurnosnim mjerama Ujedinjenih naroda.

Na fotografijama se vidi Kim kako hoda između dugih redova metalnih centrifuga, strojeva koji obogaćuju uran. U izvještaju nije jasno kada se posjeta dogodila niti lokacija objekta.

Kim je pozvao radnike da proizvode više materijala za taktičko nuklearno oružje, rekavši da je nuklearni arsenal zemlje vitalan za suočavanje s prijetnjama Sjedinjenih Država i njihovih saveznika.

Oružje je potrebno za "samoodbranu i sposobnost za preventivni napad", rekao je.

Vjeruje se da Sjeverna Koreja ima nekoliko lokacija za obogaćivanje urana.

Analitičari kažu da su komercijalne satelitske snimke pokazale izgradnju posljednjih godina u glavnom centru za nuklearna znanstvena istraživanja u Yongbyonu, uključujući njegovo postrojenje za obogaćivanje urana, što ukazuje na moguće proširenje, piše Reuters.

Uran je radioaktivni element koji postoji u prirodi. Za proizvodnju nuklearnog goriva, sirovi uran prolazi procese koji rezultiraju materijalom s povećanom koncentracijom izotopa urana-235.

Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grossi rekao je u ponedjeljak da je UN-ov nuklearni nadzornik primijetio aktivnost koja je u skladu s radom reaktora i navodnog postrojenja za obogaćivanje u centrifugi u Yongbyonu.

Kim je naglasio potrebu povećanja broja centrifuga kako bi se "eksponencijalno povećalo" nuklearno oružje i proširila uporaba nove vrste centrifuga kako bi se dodatno ojačala proizvodnja nuklearnih materijala za oružje.

Novi tip centrifuge pokazuje da Sjeverna Koreja unapređuje svoje sposobnosti ciklusa goriva, rekao je Ankit Panda iz američke Zaklade Carnegie za međunarodni mir.

"Čini se da Kim također sugerira da bi se sjevernokorejski projekti taktičkog nuklearnog oružja prvenstveno mogli oslanjati na uran za svoje jezgre", rekao je.

Ovo je značajno jer je Sjeverna Koreja sposobnija povećati svoje zalihe visoko obogaćenog urana, rekao je Panda, u usporedbi s kompliciranijim procesom za plutonij.

Sjeverna Koreja je ranije pokazala fotografije, kako kaže, nuklearnih bojevih glava. Izvršila je šest podzemnih nuklearnih proba između 2006. i 2017. godine.

Rizik od nuklearnog rata u kome nema pobednika
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:18 0:00
XS
SM
MD
LG