Skoplje čeka dolazak delegacija za Ministarski savet OEBS-a

Pripreme za Ministarski savet OEBS-a, Skoplje, novembar 2023

Severna Makedonija biće domaćin 30. Ministarskog saveta Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), koji se od srede do 1. decembra održava u Skoplju i na kome će, kako se očekuje, prisustvovati oko 1.000 delegata.

Na najvećem političko-diplomatskom događaju koji se održava u Severnoj Makedonijo od sticanja nezavisnosti učestvovaće 76 delegacija iz 57 država članica i partnerskih država OEBS-a.

Skup će obeležiti prisustvo šefova diplomata SAD i Rusije Blinkena (Antnony) i Sergeja Lavrova, čime je to jedan od retkih događaja na kojem obojica učestvuju od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. Iako trenutno nema najave sastanka Blinkena i Lavrova, analitičari ne isključuju mogućnost razgovora o mogućem rešenju sukoba u Ukrajini.

Vaš browser nepodržava HTML5

Skoplje se sprema za sastanak ministara OSCE-a

Blinken u Skoplje dolazi u sredu i posetu će posetiti sastankom sa ministrom spoljnih poslova Severne Makedonije i predsedavajućim OEBS-om Bujarom Osmanijem.

Za dolazak šefa ruske diplomatije Lavrova, Severna Makedonija i Bugarska su privremeno suspendovale sankcije koje je uvela Evropska unija za prelete ruskih aviona zbog ruske agresije na Ukrajinu.

Pročitajte i ovo: Ruski 'trijumf' na ministarskom sastanku OSCE-a u Skoplju

Nakon što je potvrđeno prisustvo Lavrova, ministri spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba i baltičkih zemalja – Estonije, Letonije i Litvanije – odlučili su da bojkotuju forum.

Na ministarskom sastanku očekuju se odluke o izboru predsedavajućeg za 2024. godinu za koji je na pripremnom sastanku ambasadora 57 država članica ove nedelje u Beču postignut konsenzus da to bude Malta, a odluka i o budžetu, kao i o imenovanjima na ključne pozicije u institucijama OEBS-a.

Savet ministara počinje sastankom u utorak. Prvog dana planirana su dva prateća događaja: Potpisivanje zajedničke izjave o borbi protiv korupcije u Jugoistočnoj Evropi kroz vraćanje imovine i korišćenje digitalizacije, nakon čega će uslediti razmatranje uticaja klimatskih promena na bezbednost ljudi u regionu OEBS-a.

Drugog dana biće održana tri prateća događaja na teme "Mladi i civilno društvo", "Reč je o ljudima – uticaj terenskih operacija OEBS-a 2023." i "Očuvanje pluralizma – bezbednost novinarki".