Scholz traži od Kine da se suzdrži od slanja oružja Rusiji

Njemački kancelar Olaf Scholz

Njemački kancelar Olaf Scholz pozvao je u četvrtak Kinu da se suzdrži od slanja oružja Rusiji i umjesto toga upotrijebi svoj utjecaj kako bi izvršila pritisak na Moskvu da povuče ruske trupe iz Ukrajine.

"Moja poruka Pekingu je jasna: upotrijebite svoj utjecaj u Moskvi kako biste izvršili pritisak na povlačenje ruskih trupa i nemojte isporučivati oružje agresorskoj Rusiji", rekao je Scholz u govoru njemačkom parlamentu, u četvrtak.

Kancelar je također obećao da će Njemačka nastaviti podupirati Ukrajinu humanitarnom i vojnom pomoći kako bi se zemlja odbranila od ruske invazije.

Obraćajući se onima koji traže da Ukrajina započne pregovore o primirju s Rusijom kako bi se okončao rat, rekao je da "ljubav prema miru ne znači podložnost većem susjedu. Kad bi se Ukrajina prestala braniti, to ne bi bio mir, već kraj Ukrajine".

"Naš europski mirovni poredak je odbranjiv", dodao je Scholz.

Pročitajte i ovo: Završeni razgovori G20 bez konsenzusa o Ukrajini

"Naše ‘nikad više’ znači da se agresorski rat nikada neće vratiti kao sredstvo politike. Naše ‘nikad više’ znači da Putinov imperijalizam neće prevladati."

Scholz je također rekao da Njemačka radi na ispunjavanju cilja NATO-a od dva posto izdvajanja za odbranu.

"Ova obaveza, koju sam preuzeo ovdje 27. februara prošle godine, vrijedi", rekao je Scholz, dodajući da će vlada povećati proračun za odbranu u cjelini kako bi postigla ovaj cilj.

Scholzov govor o "prekretnici", koji je uslijedio tri dana nakon što je Rusija pokrenula svoju potpunu invaziju 24. februara 2022., izazvao je isporuke oružja Ukrajini i veliko povećanje njemačkih vojnih troškova.

Njemačka je od tog govora postala jedan od vodećih dobavljača oružja Ukrajini.

Zastupnici, uključujući glavni opozicijski blok, dali su snažnu potporu u junu fondu za vojnu nabavu od 100 milijardi eura (106 milijardi dolara) koji je najavio kancelar.