Kasanof rekao Schmidtu da SAD podupire visokog predstavnika i upotrebu Bonnskih ovlasti

Susret Christiana Schmidta (lijevo) i Alexandera Kasanofa u Pragu, Češka Republika, 1. septembra 2024.

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Država za Zapadni Balkan Alexander Kasanof sastao se u nedjelju s predstavnikom međunarodne zajednice u BiH Christianom Schmidtom na praškom forumu GLOBSEC gdje su razgovarali o trenutnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Sjedinjene Države snažno podupiru visokog predstavnika i njegovu upotrebu svojih Bonnskih ovlasti kada je to potrebno za odbranu Daytonskog mirovnog sporazuma i zaštitu suvereniteta, teritorijalnog integriteta i multietničkog karaktera BiH, navela je ambasada Sjedinjenih Država na mreži X.

Kasanof je preuzeo funkciju zamjenika pomoćnika sekretara za Zapadni Balkan od Gabriela Escobara, čiji je mandat istekao u maju ove godine.

Pomoćnik američkog državnog sekretara za Europu i Euroaziju James O'Brien nedavno je izjavio da će Sjedinjene Države nastaviti koristiti sankcije protiv predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorada Dodika i njegovih pomagača, za koje je naveo da su uključeni u antidaytonske, korupcijske ili antidemokratske aktivnosti.

Sjedinjene Države su na listu sankcija stavile Dodika 5. januara 2022., jer je direktno ili indirektno sudjelovao u kršenju ili činu koji je ometao ili prijetio provođenju Daytonskog sporazuma, kao i za korupcijske aktivnosti.

Dodika su prethodno sankcionirale Sjedinjene Države još 17. jula 2017., za ometanje ili prijetnju ometanja Daytonskog sporazuma.

Igor i Gorica Dodik, njegovi sin i kćerka, također su pod američkim sankcijama od 20. oktobra 2023.

opširnije

Saslušanjem svjedoka odbrane nastavljeno suđenje DodikuPotrebne 'rigorozne provjere' prije ulaganja u BiH, a naročito u RS, upozorava Ambasada SAD