Dostupni linkovi

Saslušanjem svjedoka odbrane nastavljeno suđenje Dodiku


Milorad Dodik ispred Suda BiH, 28. august 2024.
Milorad Dodik ispred Suda BiH, 28. august 2024.

U Sudu Bosne i Hercegovine (BiH) nastavljeno je nakon mjesec dana pauze suđenje predsjedniku bh. entiteta Republika Srpska Miloradu Dodiku i Milošu Lukiću, v. d. direktoru Službenog glasnika RS-a.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je 11. avgusta prošle godine podiglo optužnicu protiv Dodika, jer je potpisao predsjedničke ukaze i time proglasio važećim dva entitetska zakona, koja je ranije poništio visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt).

Riječ je o izmjenama Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa RS i Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH.

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt je poništio oba zakona 1. jula 2023. dok je zakonodavna procedura zvanično još trajala.

Istog dana je Schmidt, koristeći svoje Bonske ovlasti, nametnuo i izmjene Krivičnog zakona BiH, kojima je dodano krivično djelo "neizvršavanje odluka visokog predstavnika" za šta je Dodik i optužen.

Miloša Lukića Tužilaštvo tereti, da je kao v.d. direktora Službenog glasnika RS-a, omogućio objavu Dodikovih ukaza u ovoj publikaciji.

U nastavku suđenja, saslušan je svjedok odbrane Milorada Dodika, Jelena Pajić Baštinac, generalni sekretar predsjednika bh. entiteta RS-a.

Pajić Baštinac je ispitana o procedurama koje se tiču ukaza kada je u pitanju zakon o izmjena zakona o objavljivanju propisa RS-a i zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH.

Naredno ročište zakazano je za 11. septembar kada se očekuje izvođenje odbrane drugoptuženog Miloša Lukića.

Odbijen je prijedlog odbrane da se kao svjedok na suđenju pojavi visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.

XS
SM
MD
LG