Trump traži od Vrhovnog suda da odloži suđenje za mešanje u izbore, pozivajući se na imunitet

Vrhovni sud SAD, Vašington, 3. maj 2020.

Bivši predsednik SAD Donald Tramp (Trump) u ponedeljak je tražio od Vrhovnog suda da produži odlaganje suđenja za mešanje u izbore, navodeći da ima imunitet od krivičnog gonjenja zbog pokušaja da poništi svoj izborni poraz 2020. jer je bio predsednik kada je preduzeo te radnje.

Tramp, prvi bivši predsednik koji je krivično gonjen, tražio je od sudija da se obustavi odluka Apelacionog suda okruga Kolumbija kojom je odbačen njegov zahtev za imunitet.

Datum suđenja Trampu 4. marta u saveznom sudu u Vašingtonu po četiri tačke je odložen, a novi datum još nije određen.

Pročitajte i ovo: Pravne nevolje bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa

Njegovi advokati uložili su hitnu žalbu sudu u ponedeljak, samo četiri dana pošto su sudije saslušale Trampov zasebnu žalbu da ostane na glasačkom listiću uprkos pokušajima da se onemogući njegovo učešće zbog postupaka posle poraza na izborima 2020. godine.

"Bez imuniteta od krivičnog gonjenja, Predsedništvo kakvo poznajemo prestaće da postoji", napisali su Trampovi advokati, ponavljajući argumente koji su do sada propali na saveznim sudovima.

Žalbom će se staviti na čekanje moguće prvo krivično suđenje bivšem predsedniku, dok najviši sud u zemlji odlučuje šta da učini.

Odluka Vrhovnog suda o tome šta treba da se uradi i koliko brzo će delovati mogla bi da odredi da li će favoritu za republikansku predsedničku nominaciju biti suđeno pre novembarskih izbora.

Ne postoji vremenski rok za postupanje suda, ali se tim specijalnog tužioca Džeka Smita (Jack Smith) snažno se zalagao za to da se suđenje održi ove godine, dok jer Tramp više puta pokušavao da odloži slučaj.

Ako bi Tramp na izborima pobedio predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden), potencijalno bi mogao da pokuša da iskoristi poziciju šefa izvršne vlasti da naredi novom državnom tužiocu da odbaci federalne slučajeve s kojima se suočava ili čak da traži pomilovanje za sebe.

Među opcijama Vrhovnog suda je odbijanje hitne žalbe, što bi omogućilo ponovno pokretanje postupka na saveznom sudu u Vašingtonu. Suđenje je prvobitno trebalo da počne početkom marta.

Sud bi takođe mogao da produži odlaganje dok sasluša argumente o imunitetu. U tom slučaju, raspored koji bi sudije mogle da odrede mogao bi da odredi koliko brzo bi suđenje moglo da počne, ako se zaista slažu s presudama nižeg suda da Tramp nije imun od krivičnog gonjenja.

Pročitajte i ovo: Donald Trump nema predsjednički imunitet, odlučio sud u SAD

U Vrhovnom sudu je troje sudija koje je Tramp imenovao dok je bio predsednik. Oni su pomerili sud udesno u glavnim odlukama koje su poništile prava na abortus, proširile prava na oružje i okončale afirmativnu akciju na prijemima za fakultet.

Vrhovni sud, međutim, nije bio posebno prijateljski nastrojen prema Trampu u pravnim pitanjima koja se direktno tiču bivšeg predsednika. Sud je odbio da prihvati nekoliko žalbi koje su podneli Tramp i njegovi saveznici u vezi sa izborima 2020. Takođe je odbio da spreči da se poreski podnesci i drugi dokumenti predaju kongresnim odborima i tužiocima u Njujorku.

Izvori: Reuters i AP