Dostupni linkovi

Donald Trump nema predsjednički imunitet, odlučio sud u SAD


Bivši američki predsjednik Donald Trump izlazi iz Trump Towera u New Yorku na putu ka suđenju, 26. januar 2024.
Bivši američki predsjednik Donald Trump izlazi iz Trump Towera u New Yorku na putu ka suđenju, 26. januar 2024.

Bivši američki predsjednik Donald Trump nema predsjednički imunitet i može mu se suditi po optužbama za planiranje poništavanja izbora 2020. godine, odlučio je sud u Sjedinjenim Državama.

Trump je tvrdio da je imun na krivične optužbe za djela koja su kako je rekao potpadala u njegove predsjedničke dužnosti. No, presuda suda u Washingtonu odbacila je tu tvrdnju.

"U svrhu ovog krivičnog postupka, bivši predsjednik Trump postao je građanin Trump, sa svim odbranama bilo kojeg drugog optuženika", napisalo je jednoglasno vijeće. "Ali bilo kakav imunitet izvršne vlasti koji ga je možda štitio dok je bio predsjednik, više ga ne štiti od ovog krivičnog progona."

Očekuje se da će bivši predsjednik uložiti žalbu na presudu, što znači da bi slučaj na kraju mogao ići pred Vrhovni sud gdje konzervativci imaju većinu od 6-3.

Američki specijalni savjetnik Jack Smith optužio je Trump za zavjeru da se poništi pobjedu predsjednika Joea Bidena na izborima 2020. i za prevaru kako bi ostao na predsjedničkoj poziciji.

Slučaj će biti pauziran najmanje do 12. februara kako bi Trump imao vremena da se žali Vrhovnom sudu SAD-a.

Trumpovi advokati su tvrdili da bivši predsjednici imaju pravo na sveobuhvatnu pravnu zaštitu i da ne mogu biti krivično gonjeni za službene radnje osim ako ih prvo ne opozove Predstavnički dom i ne smijeni Senat s dužnosti.

Njega je Dom opozvao dva puta, ali je oba puta glasovima republikanaca u Senatu oslobođen optužbi.

Riječ je o jednom od četiri krivična slučaja s kojima se Trump suočava i jednom od dva o navodnom miješanju u izbore 2020. godine. Trump kaže da nije kriv, te optužuje tužioce za politički motivisan pokušaj da se ošteti njegova kampanja.

Žalbeni proces će vjerovatno postići njegov cilj da odgodi zakazano suđenje za 4. mart i potencijalno ga odloži do izbora u novembru. Ukoliko pobijedi na izborima, mogao bi tražiti pomilovanje ili naložiti Ministarstvu pravde da zatvori slučaj.

Izvor: Reuters, BBC
XS
SM
MD
LG