Biden i Trump pobedili na stranačkim izborima u Mičigenu

Kombinovana fotografija bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa i predsednika SAD Džoa Bajdena s njihove debate uoči izbora 2020. Ohajo, 29. septembar 2020.

Biden i Trump pobedili na stranačkim izborima u MičigenuAktuelni predsednik Amerike, demokrata Džo Bajden (Joe Biden) i republikanac Donald Tramp (Trump) zabeležili su pobede na stranačkim glasanjima u Mičigenu za predsedničku nominaciju svojih partija, pokazuju projekcije rezultata.

Bajden je pobedio kongresmena iz Minesote Dina Filipsa (Dean Phillips), jedinog iole ozbiljnog rivala u borbi za predsedničku nominaciju Demokratske stranke, preneo je Glas Amerike.

Demokrate su međutim pažljivo gledale koliko glasova će dobiti opcija "neopredeljeni" pošto je Mičigen postao epicentar nezadovoljstva pristalica i članova Demokratske partije koji se protive Bajdenovom stavu o ratu Izraela i Hamasa, kojeg SAD i Evropska unija smatraju terorističkom organizacijom.

Pre četiri godine, između ostalog i zahvaljujući trijumfu sa 54.000 glasova razlike u Mičigenu, koji je jedna od država gde se vode neizvesne izborne bitke, Bajden je trasirao put ka pobedi i osvajanju funkcije u Beloj kući.

Broj neopredeljenih glasačkih listića prešao je 10.000, što je otprilike bila razlika s kojom je 2016. Tramp osvojio Mičigen. Taj broj glasova su zastupnici opcije neopredeljenih iz redova demokrata postavili za cilj na ovim stranačkim izborima.

Pročitajte i ovo:

Trump osvojio ključne predizbore u New HampshireuTramp ubjedljivo pobijedio stranačke rivale u Ajovi

Trampu je to bila peta ubedljiva pobeda u borbi za republikansku nominaciju. Trijumf u Mičigenu nad protivkandidatkinjom Niki Hejli (Nikki Haley), bivšom ambasadorkom u Ujedinjenim nacijama, došao je pošto je pobedio i u njenoj matičnoj državi Južnoj Karolini.

Prema projekcijama Edison riserča (Edison Research), Bajden je dobio oko 79 odsto podrške, a opcija "neopredeljeni" 16. Tramp je dobio oko 64 odsto podrške u odnosu na 32 odsto Hejli.

Za Bajdena, veliki broj birača koji su bili "neopredeljeni" može da znači da je u značajnim problemima sa delovima demokratskih glasača u državi koju teško može da priušti da izgubi u novembru.

Tramp je dotle imao slabe rezultate s glasačima iz predgrađa i ljudima sa fakultetskom diplomom, i suočava se s delom Republikanske partije koja veruje da je prekršio zakon u jednom ili više krivičnih slučajeva koji se vode protiv njega.

Pročitajte i ovo: Sve više demokrata upozorava Bidena na akcije Izraela u Gazi

I predstavnici Bela kuća i zvaničnici Bajdenovog izbornog štaba su poslednjih nedelja putovali u Mičigen da razgovaraju sa lokalni liderima arapske zajednice o ratu Izraela i Hamasa i o tome kako je Bajden pristupio sukobu u Pojasu Gaze.

Međutim, lokalni lideri, zajedno sa organizatorima kampanje za opciju "neopredeljenih", nisu promenili stav.

Snažni napori građana, koji su ohrabrivali birače da budu neopredeljeni kao način da iskažu protivljenje Bajdenovom odnosu prema ratu u Gazi, bio je Bajdenov najznačajniji politički izazov na stranačkim izborima.