Ruska RT direktno radi s Kremljom na širenju dezinformacija, navode SAD

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da su SAD prikupile dokaze koji otkrivaju saradnju RT-a i ruskih obaveštajnih službi

Sjedinjene Američke Države saopštile su u petak da ruski mediji RT prima naređenja direktno od Kremlja i da radi s ruskim vojnim obaveštajnim službama na širenju dezinformacija širom sveta kako bi se potkopale demokratije.

Američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony) rekao je da su SAD prikupile nove dokaze koji otkrivaju saradnju RT-a i četiri druge podružnice medijske grupe Rosija Segodnja i da nameravaju da upozore druge zemlje na pretnju dezinformacijama, prenela je redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Pored RT-a, Rosija Segodnja upravlja medijima RIA Novosti, TV-Novosti, Ruptly i Sputnjikom, mada je saopštenje u petak bilo fokusirano uglavnom na RT. Ta medijska kuća ranije poznata kao Russia Today, prethodno je bila sankcionisana zbog rada na navodnom širenju propagande i dezinformacija Kremlja.

Pročitajte i ovo: SAD optužuju rusku novinsku kuću RT za miješanje u izbore

To je bilo u fokusu prošlonedeljnog saopštenja američkog Ministarstva pravde, koje je upozorilo Amerikance na pokušaje Rusije da utiče na predsedničke izbore 2024. Stejt department i Ministarstvo finansija SAD takođe su prošle nedelje izdali upozorenja o Rosiji Segodnja i njenim podružnicama i najavili sankcije.

Blinken i drugi zvaničnici koji su u petak informisali novinare u Stejt departmentu rekli su da žele da naglase globalnu prirodu svojih upozorenja.

"Akcije koje razotkrivamo danas i akcije koje smo razotkrili prošle nedelje ne uključuju pun obim napora Rusije da podriva demokratije – daleko od toga", rekao je Blinken. "Ruske dezinformacije za podrivanje i polarizaciju društava koja vole slobodu proširuju se na sve delove sveta".

On je rekao da će Stejt department pokrenuti diplomatsku kampanju kako bi podelio dokaze koje su SAD otkrile o proširenim kapacitetima RT-a i pozvao druge zemlje da deluju.

Velika Britanija i Kanada pridružiće se SAD u pokretanju kampanje za okupljanje saveznika i partnera širom sveta kako bi odgovorili na "pretnju koju predstavljaju RT i druga mašinerija ruskih dezinformacija i prikrivenog uticaja", rekao je on.

Svaka vlada će sama odlučiti kako da odgovori, ali Vašington će pozvati svakog saveznika i partnera da "počnu tako što će tretirati aktivnosti RT-a kao i druge obaveštajne aktivnosti Rusije unutar svojih granica", rekao je Blinken.

Pored diplomatske kampanje, SAD su najavile nove sankcije za tri entiteta i dva pojedinca zbog ruskih tajnih operacija za ostvarivanje globalnog uticaja, rekao je Blinken.

Blinken je posebno upozorio na pokušaje Rusije da utiče na predstojeće predsedničke izbore u Moldaviji.

On je rekao da su RT i njegovi zaposleni godinama direktno koordinirali s Kremljom kako bi podržali napore ruske vlade da utiče na ranije izbore, rekao je on, dodajući da će napori RT-a ove godine verovatno biti usmereni na izazivanje nasilnih protesta.

"Verujemo da će RT gotovo sigurno iskoristiti svoje proširene kapacitete za koordinaciju s ruskim obaveštajnim službama kako bi pokušao da manipuliše ishodom predstojećih izbora u Moldaviji", rekao je on.

Pročitajte i ovo: Medijske sankcije nemaju efekta, RT i Sputnik dostupni u EU

Blinken je takođe opisao, kako je rekao, veliku internet kampanju sakupljanja sredstava u Rusiji za pružanje podrške i vojne opreme ruskim vojnicima koji se bore u Ukrajini. Ta operacija ima za cilj finansiranje stvari kao što su snajperske puške, opreme za noćno osmatranje, dronova, radio opreme i dizel generatora.

"Program je vidljiv, ali ono što se krije je da programom upravljaju lideri RT-a", rekao je on.