SAD: Razočarenje ako Rusija dopusti Snoudenu da napusti aerodrom

Televizijski izveštaj o Snoudenu na ekranu u kafiću na moskovskom aerodromu

Američki Stejt department zatražio je razjašnjenje od Moskve povodom izveštaja da je bivši saradnik američke obaveštajne službe Edvard Snouden dobio dokumenta od Rusije koja mu omogućavaju da napusti aerodrom gde boravi već mesec dana.

Portparolka Stejt departmenta Džen Psaki rekla je da je američki državni sekretar Džon Keri telefonom razgovarao sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovim o slučaju Snouden.

"On je ponovio naš stav da gospodin Snouden treba da se vrati u SAD i odgovara na sudu", rekla je ona:

"Videli smo naravno novinske izveštaje i traži se objašnjenje od ruske vlade. Očigledno je da bi bilo koji potez koji bi omogućio gospodinu Snoudenu da napusti aerodrom bio veoma razočaravajuć".

Keri je u razgovoru sa Lavrovom istakao da Snouden nije aktivista za zaštitu ljudskih prava, već osoba koja se tereti za tri krivična dela.

Prethodno je portparol Bele kuće Džej Karni rekao novinarima da zvanični Vašington traži od ruskih vlasti razjašnjenje situacije oko Snoudena i da li je bilo nekih promena u vezi sa tim.

Ruski mediji su javili da je Snouden od ruskih vlasti dobio dokumenta sa kojima može da uđe na teritoriju te zemlje.

Odbegli bivši saradnik američke obaveštajne službe Edvard Snouden još nije dobio dokument koji bi mu, kao zvaničnom podnosiocu zahteva za azil, omogućio da napusti tranzitnu zonu moskovskog aerodroma Šeremetjevo, rekao je njegov advokat Anatolij Kučerena, negirajući time ranije izveštaje:

“Trenutno njegov zahtev za azil je u rukama ruske Federalne imigracione službe. Ona može do tri meseca da razmatra zahtev. Tokom perioda razmatranja, ova služba izdaje potvrdu koja bi trebalo da mu bude predata, a u kojoj piše da je njegov zahtev primljen i da je uzet u razmatranje. Ova potvrda praktično može da bude izdata u bilo kom trenutku. Za sada još uvek nije izdata".

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da Snouden mora da prekine sa odavanjem informacija koje mogu da nanesu štetu SAD ako želi da ostane u Rusiji.