Američka administracija povukla poziv gruzijskom premijeru na prijem u UN

Premijer Gruzije Irakli Kobakhidze obraća se na "Samitu budućnosti" u sali Generalne skupštine u sjedištu UN u New Yorku, SAD, 23. septembra 2024.

Bijela kuća izuzela je gruzijskog premijera Iraklija Kobakhidzea sa prestižnog prijema tokom Generalne skupštine Ujedinjenih naroda (UNGA), što je još jedan znak pogoršanja odnosa između dva nekada bliska saveznika zbog onoga što Washington kaže da su "antidemokratske akcije" vlade ove kavkaske nacije.

Izvještaje medija o odluci Bijele kuće potvrdila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) 25. septembra i Američka ambasada u Tbilisiju, koja je takođe saopštila da su svi sastanci sa delegacijom koju predvodi Kobakhidze otkazani.

"Bajdenova administracija je povukla poziv premijeru Kobakhidzeu na godišnji prijem Generalne skupštine Ujedinjenih nacija i odbila se sastati s gruzijskom delegacijom radi sve veće zabrinutosti zbog antidemokratskih akcija gruzijske vlade, dezinformacija i negativne retorike o Sjedinjenim Državama i Zapadu", navodi se u saopštenju Ambasade.

Gruzijski servis Glasa Amerike prvi je objavio da je Kobakhidzeov poziv na tradicionalni događaj otkazan.

Gruzijska vlada, kojom dominira partija Gruzijski san, našla se na udaru kritika zapadnih saveznika te zemlje nakon njenog poteza da uvede zakon o "stranom agentu" za koji mnogi strahuju da će ugušiti medije i nezavisne glasove.

Parlament je u maju konačno usvojio zakon, nadjačavajući veto predsjednice Salome Zurabishvili, koja se razišla sa zakonodavcima i stranačkim liderima u podršci demonstrantima koji su masovno izašli na ulice.

Pročitajte i ovo: Pet zakona o 'stranim agentima' za zemlje na nišanu Moskve

Zakon je napravljen po uzoru na sličnu mjeru u Rusiji, koja je prvobitno donesena 2012. godine, a postepeno je proširena i pooštrena kako bi obuhvatila grupe civilnog društva, aktiviste za ljudska prava, medijske organizacije i druge. Zakon je primorao na zatvaranje desetina organizacija i pojedinaca u Rusiji i prisilio aktiviste i novinare da pobjegnu iz zemlje.

Stranka Gruzijski san insistira da je novi zakon bio potreban kako bi se osigurala transparentnost na političkoj sceni zemlje i zaštitio njen suverenitet, dok je vlada poricala da je protiv demonstranata korištena teška taktika.

Prošle sedmice, američka ambasadorka u Gruziji Robin Dunnigan ponovila je nezadovoljstvo Washingtona zbog nedavnih izjava i postupaka gruzijske vlade, rekavši da oni "dodatno izoluju Gruziju od Zapada".

"Gruzinski narod je velikom većinom rekao da je njihova budućnost budućnost sa Evropom i Zapadom, a akcije i izjave koje izoluju Gruziju ne pomažu tom cilju", rekla je ona.

"Želim još jednom da ponovim da u svijetu nema snažnijeg zagovornika gruzijskog naroda i euroatlantskih integracija gruzijskog naroda od Sjedinjenih Država", dodala je Dunnigan.

Pročitajte i ovo:

Predsjednica Gruzije osporava zakon o 'stranim agentima' pred Ustavnim sudomEU stopirala pristupanje GruzijeBrisel stavio gruzijski put prema članstvu u EU na čekanjeProtivnici gruzijskog zakona o 'stranim agentima' optužuju vladu za zastrašivanje SAD sankcionirao gruzijske dužnosnike zbog zakona o 'stranim agentima'Predsjednik gruzijskog parlamenta potpisao zakon o 'stranom agentu'

Izjava ambasadorke Dunningan uslijedila je nakon što ju je Kobakhidze pozvao kako bi protestirao zbog sankcija koje su SAD uvele dvojici gruzijskih zvaničnika i dvojici gruzijskih državljana povezanih s brutalnim razbijanjem mirnih demonstranata i političkih protivnika koji su se okupili protiv zakona o "stranim agentima".

U maju su Sjedinjene Države, koje su godinama bile stalna pristalica težnji Gruzije da se pridruži NATO-u i Evropskoj uniji, najavile vizna ograničenja za službenike gruzijske vlade i sveobuhvatnu reviziju bilateralnih odnosa.

Gruzija je 14. decembra dobila status kandidata za članstvo u EU, ali još nije započela pristupne pregovore, koji mogu trajati godinama. Gruzijci su takođe dobili zeleno svjetlo za putovanje bez viza u šengenskoj zoni. Obje diplomatske inicijative su ugrožene zbog usvajanja zakona.