Četiri važne stvari o Demokratskoj nacionalnoj konvenciji u SAD-u

Potpredsjednica SAD-a i demokratska predsjednička kandidatkinja Kamala Harris i njen novoizabrani potpredsjednički kandidat za potpredsjednika SAD-a, guverner Minnesote Tim Walz,na predizbornom skupu u Philadelphiji, Pennsylvania, SAD, 6. avgusta 2024.

Demokratska nacionalna konvencija u Sjedinjenim Držvama počinje u ponedjeljak, 19. avgusta u Chiacagu, a na tom događaju bi trebalo da bude i proslavljena nominacija Kamale Harris za predsjedničku kandidatkinju demokrata.

Događaj traje četiri dana i očekuje se da će mu prisustvovati hiljade ljudi, kako bi pokazali entuzijazam zbog kandidature Harris koja je dospjela na mjesto kandidata nakon povlačenja predsjednika Joea Bidena.

I dok se na konvenciji očekuje atmosfera kao na žurci, ispred United centra u Chicagu očekuju se demonstracije zbog nezadovoljstva politikom demokratske administracije prema Izraelu koji vodi rat u Pojasu Gaze.

Evo nekoliko glavnih stvari o tom događaju.

Šta je konvencija?

Dvije stranke u SAD-u pred svake predsjedničke izbore održavaju konvenciju na kojoj i zvanično proglašavaju svoje kandidate za Bijelu kuću i usvajaju stranačku platformu.

Demokrate su već zvanično imenovale Harris na virtuelnom, ranom glasanju.

Na Republikanskoj nacionalnoj konvenciji u Milwaukeeju u julu, Donald Trump je zvanično nominovan za predsjedničkog kandidata i predstavio je svog potpredsjedničkog kandidata, J. D. Vancea.

Vaš browser nepodržava HTML5

Ko je JD Vance, republikanski kandidat za potpredsednika SAD?

Kada i gdje je konvencija demokrata?

Događaj počinje 19. i trajat će do 22. avgusta, a bit će održan u United centru u Chicagu.

Glavni dio programa bit će uživo prenošen na svim velikim televizijama, a bit će prenosa i na platformama Hulu, Paramount Plus, Peacock i Max, na YouTubeu i X kanalima Demokratskog nacionalnog komiteta i drugim web-stranicama.

Ko će sve govoriti?

Predsjednik Biden će otvoriti konvenciju u ponedjeljak uveče, govorom koji će ujedno biti i opraštanje političara koji je prije samo nekoliko sedmica bio predsjednički kandidat demokrata, i očekivalo se da će na konvenciji prihvatiti nominaciju.

Bivša predsjednička kandidatkinja Hillary Clinton i bivši predsjednici Barack Obama i Bill Clinton takođe su značajni govornici.

Guverner Minnesote i kandidat za potpredsjednika Tim Walz predstavit će se Amerikancima u srijedu uveče, a posljednjeg dana konvencije obratit će se kandidatkinja za predsjednika, Kamala Harris.

Vaš browser nepodržava HTML5

Usred burne kampanje, Demokratska konvencija daje Kamali Harris istaknuto mjesto

Šta je sa protestima?

Hiljade propalestinskih demonstranata planira okupljanje dok traje konvencija, i zahtijeva da Sjedinjene Države prestanu da pomažu Izraelu u ratu na Bliskom istoku.

Marš na DNC, savez više od 200 organizacija iz cijele zemlje, planira da održi dva protesta tokom konvencije.

Skupovi su najavljeni za ponedjeljak i četvrtak.

analiza Političke kampanje u SAD sve skuplje. Ko finansira?