SAD razmatraju nova ograničenja izvoza AI čipova u Kinu

Ministarstvo trgovine SAD zaustavit će isporuke čipova koje proizvode Nvidia i drugi proizvođači čipova kupcima u Kini već u julu, navode upućeni izvori.

Sjedinjene Države razmatraju nova ograničenja izvoza čipova koji se koriste za vještačku inteligenciju (AI) u Kinu, o čemu je prvi izvijestio Volstrit džurnal (The Wall Street Journal) pozivajući se na upućene izvore.

Potez bi označio najnoviji napor Vašingtona da obuzda tehnološke ambicije Pekinga uključujući korištenje AI za razvoj oružja i hakovanje i mogao bi podstaći nove napetosti između dvije zemlje, pišu svjetski mediji.

Zaustavljanje isporuka već u julu?

Administracija Džoa Bajdena (Joe Biden) razmatra nova ograničenja izvoza čipova za vještačku inteligenciju u Kinu jer raste zabrinutost da bi se alati AI u rukama američkih rivala mogli koristiti za stvaranje hemijskog oružja ili proizvodnju zlonamjernog kompjuterskog koda, napisao je Volstrit džurnal.

Ministarstvo trgovine moglo bi da zaustavi isporuke čipova koje proizvode Envidija (Nvidia) i drugi proizvođači čipova kupcima u Kini već u julu, navode upućeni izvori, ističući da bi odluka bila dio konačnih pravila koja proširuju mjere kontrole izvoza najavljene u oktobru prošle godine.

Pročitajte i ovo: SAD dodatno ograničavaju izvoz čipova u Kinu

Taj potez bi mogao, ukazuje njujorški list, dodatno ugroziti mogućnosti Kine da razvije svoje AI tehnologije nakon prošlogodišnjih ograničenja koja su onemogućila izvoz najnaprednijih AI čipova koje proizvode kompanije Envidija i AMD (Advanced Micro Devices).

Envidija je na ta ograničenja odgovorila izradom slabijih AI čipova za kinesko tržište pod nazivom A800 koji su bili ispod pragova performansi koji zahtijevaju licencu od Ministarstva trgovine za izvoz u Kinu. Taj čip je, dodaje Volstrit džurnal, zamijenio A100, koji se široko koristi u podatkovnim centrima za izvođenje AI računanja.

Nova ograničenja zabranila bi prodaju čak i A800 čipova, tvrde upućeni dodajući da administracija također razmatra ograničavanje iznajmljivanja usluga u oblaku kineskim AI kompanijama, koje su koristile takve aranžmane kako bi zaobišle zabrane izvoza naprednih čipova.

Vrijeme uvođenja pravila još uvijek je neizvjesno, ističe list dodajući da proizvođači čipova nastavljaju da vrše pritisak na američku administraciju da uopšte ne uvodi ili da ublaži nova ograničenja. S druge strane, administracija će vjerovatno pričekati do posjete američke ministrice finansija Dženet Jelen (Janet Yellen) Kini početkom jula kako bi izbjegla ljutnju Pekinga.

‘Visoke ograde’ oko ‘malog dvorišta’

Nove američke kontrole izvoza čipova koji se koriste za vještačku inteligenciju pokazuju da Vašington pojačava svoje napore da Kini oteža nabavku tehnologije za vojnu primjenu, ukazuje Fajnenšl tajms (The Financial Times) dodajući kako bi nove mjere mogle značajno uticati i na poslovanje Envidije.

Izvršni direktor Envidije Jensen Huang je u nedavnoj izjavi za londonski list rekao da postojeće kontrole izvoza mogu uzrokovati "ogromnu štetu" američkoj tehnološkoj industriji.

Rekao je da su njegovu kompaniju ostavili "vezanih ruku na leđima" sprječavajući grupu iz Silicijumske doline da Kini prodaje svoje najnaprednije čipove.

Iako su čipovi A800 i H800 sporiji od prethodnih koji su se izvozili, oni su još uvijek najvažnija tehnologija koja pokreće istraživanje i razvoj vještačke inteligencije za kineske tehnološke divove, ističe Fajnenšl tajms i dodaje da su kineski Tensent (Tencent), Alibaba, Baidu, Bajtdens (ByteDance) i druge kineske grupe imale dodatne narudžbe za Envidijine čipove ove godine.

Pročitajte i ovo: Petogodišnji plan Kine za tehnološku samodovoljnost

Novi potez označio bi dodatni napor američkog predsjednika Bajdena da oteža Kini dobivanje naprednih tehnologija, uključujući AI čipove koji se, naglasio je list, mogu koristiti za sve - od istraživanja i razvoja hipersoničnog oružja do modeliranja nuklearnog oružja.

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Džejk Salivan (Jake Sullivan) opisao je pristup Bajdenove administracije kao stvaranje "visoke ograde" oko "malog dvorišta" kritičnih tehnologija kao što je vještačka inteligencija, koje mogu omogućiti kineskoj vojsci da koristi američku tehnologiju da ugrozi američke sigurnosne interese.

Peking optužuje SAD da pokušavaju da "obuzdaju" Kinu. U potezu u maju koji je većina stručnjaka smatrala odmazdom, Kina je zabranila kineskim infrastrukturnim operaterima da kupuju čipove od Majkrona (Micron), proizvođača poluprovodnika sa sjedištem u Ajdahu.

Pročitajte i ovo: Blinken u Pekingu: Zauzdavanje tenzija u odnosima SAD i Kine

Ažuriranje kontrola izvoza AI čipova u Kinu dolazi u vrijeme kada Vašington i Peking pokušavaju da stabilizuju odnose koji su na najnižem nivou otkako su SAD i Kina uspostavile diplomatske veze 1979., napisao je Fajnenšl tajms.

Bez uticaja na razvoj AI

Nove mjere ograničenja izvoza čipova u Kinu naglašavaju odlučnost Bajdenove administracije da obuzda tehnološki uspon Kine koji bi mogao narušiti geopolitičku ravnotežu, ocjenjuje Blumberg (Bloomberg) dodajući da su na vijest o novim američkim kontrolama izvoza čipova, dionice vrhunskih proizvođača pale.

Nakon izvještaja da bi Vašington mogao zatvoriti rupe u zakonu u prodaji moćnih AI čipova Kini, dionice Envidije su pale u srijedu, 28. juna.

Pročitajte i ovo: Najveći strahovi i upozorenja 'kuma' vještačke inteligencije

Iako bi nove mjere Vašingtona o ograničavanju izvoza čipova u Kinu mogle naštetiti poslovanju Envidije i AMD-a s drugom svjetskom ekonomijom, dva proizvođača čipova ipak ostaju na čelu naglog razvoja AI koji pokreće ulaganja iz SAD u Evropu i Kinu.

Kompanije širom svijeta kupuju njihove proizvode za sljedeće generacije usluga vještačke inteligencije, pojasnio je Blumberg, dodajući da je Envidija bila prva koja je osmislila jezik pomoću kojeg grafički procesori (GPU) obavljaju zadatke AI, što je kompaniji dalo veliku prednost u odnosu na konkurente.

Ipak, dodaje Blumberg, analitičari smatraju da američka ograničenja ne bi trebala "promijeniti dugoročnu mapu puta i napredak AI, budući da će se sve što se neće proizvoditi u Kini zbog ograničenja proizvoditi negdje drugdje" te da kineske kompanije imaju sve inovativniji pristup zaobilaznim rješenjima.

Izgledi za eskalaciju trgovinskog rata

Nakon vijesti da SAD planiraju nametnuti dodatna ograničenja čipova Kini, osim obaranja dionica kompanija koje bi bile pogođene, udarac su pretrpjele i dionice kineskih tehnoloških kompanija, ističe CNBC.

Cilj dodatnih ograničenja izvoza AI čipova Kini je hendikepirati napredak kineske vještačke inteligencije u ime nacionalne sigurnosti SAD, naglasio je Njujork tajms (The New York Times) ističući da je nejasno kako će Peking odgovoriti, ali da su izgledi za daljnju eskalaciju trgovinskog rata između SAD i Kine stvarni.

Pročitajte i ovo: Biden nazvao kineskog predsednika diktatorom, Peking uzvratio

Bijela kuća je više puta ponovila da smatra da će AI biti ključna tehnologija za različite primjene, od vojnog oružja do sajber sigurnosti, te je od saveznika, uključujući Japan i Holandiju, zatražila da također ograniče izvoz u Peking.

To je, naglasio je Njujork tajms, dovelo korporativne čelnike u tešku poziciju podupiranja napora da se zaštite američki interesi dok brane svoje poslovanje.

"Ne mogu ovo dovoljno naglasiti: ako svaku ekonomsku interakciju tretiramo kao rizik, izgubit ćemo fokus na one koje zaista predstavljaju prijetnju", rekla je Suzan Klark (Suzanne Clark), predsjednica Privredne komore SAD u govoru prošlog mjeseca.