Dostupni linkovi

Biden nazvao kineskog predsednika diktatorom, Peking uzvratio


Predsednik SAD Džo Biden, arhivska fotografija
Predsednik SAD Džo Biden, arhivska fotografija

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džo Bajden (Joe Biden) ocenio je u razgovoru sa donatorima Demokratske partije u Kaliforniji u prisustvu novinara, da se njegov kineski kolega Si Đinping svrstava u kategoriju "diktatora".

Njegove izjave dolaze dan nakon što se američki državni sekretar Entoni (Antony) Blinken sastao sa Sijem na razgovorima u Pekingu, koji su imali za cilj ublažavanje tenzija između dve supersile.

Si je rekao da je u Pekingu postignut određeni napredak, dok je Blinken ukazao da su obe strane otvorene za dodatne razgovore.

Iz kineskog Ministarstva vanjskih poslova su kazali da komentare američkog predsednika doživljavaju kao "otvorenu političku provokaciju".

Portparolka Ministarstva Mao Ning okarakterisala je 21. juna komentare "neodgovarnim, ozbiljnim kršenjem osnovnih činjenica, diplomatskog protokola i političkog digniteta Kine".

Kina smatra pominjanje predsjednika Sija u kontekstu diktatora "krajnje apsurdnim i neodgovornim", prenosi novinska agencija Associated press.

Povodom komentara oglasile su se i ruske vlasti. Iz Kremlja je ocenjeno da komentari predsednika Bajdena pokazuju "kontradiktornost i nepredvidivost američke spoljne politike".

U osvrtu na nedavni slučaj kada su SAD iznad svoje teritorije oborile kineski balon koji je prema američkim vlastima bio špijunski, Bajden je rekao da se predsednik Kine toliko iznervirao kada je balon pun opreme za špijuniranje oboren, zato što nije znao da se tu nalazio.

"To je vrlo neugodno za diktatore kad ne znaju šta se događa", rekao je Bajden i dodao da je kineskom predsedniku bilo neprijatno kada je balon oboren i čak je demantovao da se balon tamo nalazio.

Bajden, koji je u kampanji za reizbor, takođe je rekao prisutnima da ne treba da brinu oko Kine pošto ona ima prave ekonomske teškoće.

"U situaciji smo u kojoj on ponovo želi da uspostavi odnose", rekao je Bajden i dalje govoreći o Si Đinpingu.

Vašington i Peking već dugo se imaju niz otvorenih pitanja, uključujući trgovinu, ljudska prava i Tajvan.

Odnosi su se posebno pogoršali u protekloj godini.

S obzirom da se naziru američki izbori i da se tenzije sa Kinom pojavljuju kao političko pitanje, neki republikanski senatori napali su Bajdenovu administraciju da je "meka" prema Kini, piše BBC.

XS
SM
MD
LG