SAD neće podržati izraelski napad na iranska nuklearna postrojenja, izjavio Biden

Predsednik SAD Džo Bajden, 2. oktobar 2024.

Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) izjavio je u sredu da neće podržati izraelski napad na iranska nuklearna postrojenja kao odgovor na raketni napad Teherana i pozvao Izrael da deluje "srazmerno".

Bajden je prethodno rekao da je iranski napad na Izrael u utorak s više od 180 balističkih projektila "neefikasan", dok je izraelski premijer Benjamin Netanjahu obećao je da će Iran platiti zbog tog udara.

"Razgovaraćemo sa Izraelcima o tome šta će da urade, ali svih nas sedmoro (članova grupe G7) se slažemo da imaju pravo da odgovore, ali treba da odgovore srazmerno", rekao je Bajden novinarima, pošto je o koordinaciji novih sankcija Iranu telefonom razgovarao s liderima Grupe sedam u kojoj su i Francuska, Italija, Japan, Kanada, Nemačka i Velika Britanija.

Pročitajte i ovo: Iran ispalio balističke rakete na Izrael

Neki analitičari kažu da će izraelski odgovor verovatno biti oštriji nego kada je Iran ispalio rakete i dronove na Izrael u aprilu, sugerišući da bi ovaj put mogao da gađa nuklearna ili naftna postrojenja Teherana.

"Odgovor je ne", rekao je Bajden na pitanje da li bi SAD podržale izraelski napad na iranska nuklearna postrojenja.

Bela kuća je u saopštenju navela da su lideri "nedvosmisleno osudili napad Irana na Izrael" i da je Bajden ponovo potvrdio američku "punu solidarnost i podršku Izraelu i njegovom narodu".

Bajden je dodao da "postoje stvari koje se moraju uraditi" kao odgovor na iranski raketni napad. On je rekao da očekuje da će sankcije zemalja G7 uskoro biti objavljene.

"Očigledno je da je Iran skrenuo daleko s kursa", rekao je predsednik SAD, navodeći da će uskoro razgovarati s Netanjahuom.

Zamenik državnog sekretara SAD Kurt Kembel (Kurt Campbell) rekao je da administracija nastoji da uskladi svoj stav s Izraelom o odgovoru na iranski napad, ali je takođe priznao da je Bliski istok na "oštrici noža" i da bi šira eskalacija mogla da ugrozi interese i Izraela i SAD.

Kembel je ponovio da SAD smatraju da je ono što je Teheran uradio bilo "duboko neodgovorno" i da mora postojati "povratna poruka".

"Mislim da smo pokušali da podvučemo našu podršku nekim akcijama koje je Izrael preduzeo", dodao je on. "Zaista smo zabrinuti zbog proširenih ili značajnih kopnenim operacijama u Libanu", rekao je Kembel.

Vaš browser nepodržava HTML5

Bliski istok na ivici sveopšteg rata?

Izraelska vodi borbe na svojoj severnoj granici s borcima libanskog Hezbolaha koji ima podršku Iranu. Tu militantnu grupu koja ima i svoju političku partiju SAD smatraju terorističkom organizacijom, dok je Evropska unija na crnu listu stavila samo njeno naoružano krilo.

U sredu je ubijeno osam izraelskih vojnika, što je najveći broj poginulih pripadnika izraelske vojske na libanskom frontu u poslednjih godinu dana sukoba između Izraela i Hezbolaha na graničnom području.

Iran je u sredu saopštio da je njegov raketni napad – njegov najveći napad na Izrael – završen, osim kako je naveo u slučaju dalje provokacije.

Izvori: Reuters, AP