Dostupni linkovi

Iran ispalio balističke rakete na Izrael

Ažurirano

Iran je u utorak pokrenuo masivan napad balističkim projektilima na Izrael u znak odmazde za izraelsku kampanju protiv libanskog Hezbolaha u novoj eskalaciji sukoba između Izraela i militantne grupe koju podržava Iran.

Portparol vojske Izraela Danijel Hagari rekao je da vojska nema informacije o povređenima u napadu objavio oko sat vremena pošto je napad pokrenut da je bezbedno da Izraelci napuste skloništa. On je napad opisao kao ozbiljan i rekao da će imati "posledice".

Jedan Palestinac je poginuo od pada od presretnutog projektila, rekao je gradonačelnik grada Jerihona na Zapadnoj obali koju je pod okupacijom Izraela, dok je izraelska policija izvestila da je najmanje šest osoba ubijeno, a devet ranjeno u napadu iz vatrenog oružja i nožem u Tel Aviv.

Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) je rekao da su SAD spremne da pomognu Izraelu da se odbrani dok su on i potpredsednica Kamala Haris (Harris), kandidatkinja Demokratske partije na predsedničkim izborima, pratili napad iz Situacione sobe u Beloj kući. Savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan (Jake Sullivan) ocenio je da napad predstavlja značajnu eskalaciju iz Irana.

Upozorenje na vazdušni napad se oglasilo širom Izraela dok su Izraelci poslušali vladina upozorenja i pobegli u skloništa za bombe neposredno pre nego što su projektili počeli da se pojavljuju na noćnom nebu.

Korpus Islamske revolucionarne garde (IRGC) saopštio je da su projektili ciljali tri vojne baze oko Tel Aviva. Takođe je upozorio da će, ako Izrael uzvrati, odgovor Teherana biti "pogubniji i razorniji". Palestinski pokret Hamas, kojeg SAD i EU smatraju za terorističku organizaciju, pohvalio je napad kao "herojski".

Policija Tel Aviva saopštila je da se "teroristički" napad u gradu dogodio samo nekoliko minuta pre nego što je Iran izveo raketni napad. Na televizijskim snimcima se može videti kako naoružani ljudi izlaze iz tramvaja na stanici i otvaraju vatru. Potom su ih civili i inspektori ubili svojim vatrenim oružjem, saopštila je policija.

Niko nije preuzeo odgovornosti, ali je izraelski ministar finansija Bezalel Smotrič rekao da su napad izveli Palestinci iz grada Hebrona na Zapadnoj obali.

Prethodno je u utorak izraelska vojska saopštila da je pokrenula "ciljane i precizne" napade unutar Libana u "ograničenom" kopnenom upadu koji je počeo preko noći, dodajući da su njene trupe vodile "teške borbe" s Hezbolahom kojeg podržava Iran.

Iran je obećao da će uzvratiti za izraelske vazdušne napade poslednjih nedelja u kojima je ubijeno najviše rukovodstvo njegovog saveznika Hezbolaha u Libanu, uključujući Hasana Nasralaha, šefa te militantne grupe koju SAD smatraju terorističkom organizacijom.

Evropska unija stavlila na crnu listu Hezbolahovo naoružano krilo, ali ne i njegovu političku stranku koja ima mesta u libanskom parlamentu.

Izraelski ministar odbrane Joav Galant razgovarao je s američkim Ministrom odbrane Lojdom Ostinom (Lloyd Austin) pre napada Irana, saopštilo je izraelsko Ministarstvo odbrane, dodajući da je tema bila izraelska "operativna pripremljenost da brani svoje građane i vojnu opremu, kao i pozicija snaga SAD u regionu".

Izrael pokrenuo kopnenu operaciju u Libanu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:35 0:00

Izraelska vojska u utorak upozorila ljude da se evakuišu iz dvadesetak libanskih pograničnih zajednica nekoliko sati nakon što je objavila, kako je navela, da je izvela ograničene kopnene operacije protiv Hezbolaha.

Vojska Izraela je ranije saopštila da se vode "žestoke borbe" protiv Hezbolaha, uprkos protivljenju SAD usled straha da bi se dešavanja na Bliskom istoku mogla oteti kontroli.

Hezbolah je saopštio da je na izraelsku ofanzivu odgovorio ispaljivanjem raketa na Izrael, uključujući i na njegovu obaveštajnu agenciju u blizini Tel Aviva.

Uprkos pozivima iz sveta na smirivanje situacije, Izrael je obećao da će nastaviti s pritiskom na Hezbolah te je proglasio vojnu zonu u područjima uz svoju severnu granicu s Libanom.

Britanski šef diplomatije Dejvid Lami (David Lammy) rekao je da Izrael ne bi trebalo da se "zaglavi u močvari" u Libanu.

Španski ministar inostranih poslova Hose Manuel Albares (Jose Manuel Albares) istakao je da bi Izrael trebalo da prekine kopnene napade na Liban kako bi izbegao eskalaciju sukoba.

Francuski ministar inostranih poslova Žan-Noel Baro (Jean-Noel Barrot), govoreći u Bejrutu u ponedeljak, takođe je pozvao Izrael "da se uzdrži od bilo kakvog kopnenog upada i da prekine vatru".

Baro je pozvao i Hezbolah "da učini isto i da se suzdrži od bilo kakve akcije koja bi mogla dovesti do regionalne destabilizacije".

Predstavlja li Hezbolah Liban?

Izrael je pokrenuo talase vazdušnih napada na Hezbolah poslednjih sedmica, uključujući raketne napade u kojima je likvidiran vođa grupe Hasan Nasralah, kao i nekoliko drugih viših zvaničnika Hezbolaha i drugih članova ove militantne grupe.

Visoki zvaničnici Hezbolaha su ranije naveli da su njihovi borci "spremni ako Izrael odluči da uđe kopnom".

Pokretanje kopnene operacije usledilo je nekoliko sati nakon što je američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden), na pitanje da li mu je ugodno što Izrael preduzima takav potez u Libanu, rekao: "Smatram da je u redu da prestanu. Sada bi trebalo da imamo prekid vatre".

Izraelski napadi u Libanu i Jemenu na pobunjenike Hute koje podržava Iran i tvrdnje militanata Hezbolaha da su pucali na Izrael projektilom "Nour" – za koji posmatrači ističu da bi mogao biti balistički – doveli su do straha da bi sveopšti rat mogao da bukne na Bliskom istoku.

Iran je rekao da neće rasporediti snage u Libanu ili Pojasu Gaze u borbi protiv Izraela usred intenziviranih napada na Hezbolah u Libanu.

"Nema potrebe za slanjem dodatnih ili dobrovoljačkih snaga Islamske Republike Iran", rekao je portparol ministarstva inostranih poslova Naser Kanani u ponedeljak.

On je istakao da Liban i borci na palestinskim teritorijama "imaju sposobnost i snagu da se brane od agresije".

XS
SM
MD
LG