Ruski vjerski praznik u crnogorskim školama

U Osnovnoj školi "Novka Ubović" u Podgorici proslavljen vjerski praznik Maslenice, 25. februar 2023. Fotografija sa Fejsbuk stranice škole

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda (Ombudsman) u Crnoj Gori je formirao predmet povodom proslave vjerskog praznika Maslenice u crnogorskim školama, saopšteno je iz te institucije Radiju Slobodna Evropa (RSE) 28. februara.

Ombudsman nema mogućnost sankcionisanja onih koji ugrožavaju ljudska, pa i dječija prava, već samo davanja preporuka.

Obilježavanjem vjerskog praznika u školi se krši Zakon o obrazovanju i vaspitanju, kaže doskorašnja vršiteljka dužnosti direktorice "Zavoda za školstvo" Zoja Bojanić Lalović.

"Zakon precizira da su obrazovno-vaspitne ustanove svjetovnog karaktera, te da nije dozvoljeno religijsko djelovanje, osim u licenciranim vjerskim srednjim školama", navodi Bojanić Lalović za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Gdje se slavio ruski vjerski praznik?

U dvije osnovne škole i podgoričkoj gimnaziji je obilježen ruski vjerski praznik Maslenice u subotu 25. februara, koja je bila radni dan.

Dan ranije, na godišnjicu ruske vojne agresije na Ukrajinu, iz podgoričke Osnovne škole "Novka Ubović" su i sa Fejsbuka pozvali "na proslavu Maslenice", bez konteksta čiji i kakav je praznik u pitanju.

Na istoj stranici su to pojasnili nakon održane proslave:

"Danas smo u školi uz muziku, uskusnu hranu i prije svega veselo raspoloženje, obilježili Maslenicu, tradicionalni ruski praznik kojim se uz ukusne palačinke koje simbolizuju Sunce, ispraća zima i najavljuje proljeće".

Trpeza sa proslave vjerskog praznika u školi "Novka Ubovic" u Podgorici 25. februara 2023. Fotografija sa školskog Fejsbuk profila

U Gimnaziji "Slobodan Škerović" u Podgorici nisu krili da u toj javno obrazovnoj ustanovi organizuju proslavu vjerskog praznika.

"Ovaj ruski praznik (Maslenice) slavi se u nedjelji prije časnog posta, koji podrazumijeva praštanje", objavljeno je na Fejsbuku gimnazije, a praznik je proslavljen i u osnovnoj školi "Štampar Makarije".

Iz tih škola koje su proslavile ruski vjerski praznik kazali su da se to u školama "slavi odavno", dok je Ministarstvo prosvjete reklo da je se to dešava "godinama unazad".

Više bivših prosvjetnih radnika je to negiralo, što potvrđuje i Zoja Bojanić Lalović koja je godinama bila direktorica i Osnovne škole "Štampar Makarija" i podgoričke Gimnazije.

Ovakvih praznika, kao kaže, nije bilo.

"U školama su se obilježavali dani jezika, kada su se predstavljali kultura i običaji onih čiji su se jezici izučavali u školi, ali ne jednog jezika. I to je obično bilo pred kraj nastavne godine", kaže Bojanić Lalović.

Jesu li škole u Crnoj Gori svjetovne?

U Opštem zakonu o obrazovanju i vaspitanju Crne Gore piše da su u javnim ustanovama "obrazovanje i vaspitanje je svjetovnog karaktera" i da "nije dozvoljeno religijsko djelovanje."

Pojava religijskog djelovanja u državnim školama u Crnoj Gori, iako je to zakonom zabranjeno, počela je nakon promjene vlasti 2020. godine, od kada su vlast u Crnoj Gori preuzeli proruski Demokratski front, Demokrate i građanski pokret URA.

Pročitajte i ovo: Sveštenik, ikone i vino u vrtiću u Nikšiću

Prva ministarka prosvjete nove vlasti bila je Vesna Bratić, koja je sebe označavala kao "žena četnik". Za vrijeme njenog mandata smijenjeni su gotovo svi direktori škola u Crnoj Gori.

Zbog nezakonitih smjena, po do sada presuđenim tužbama, poreske obveznike će plaćanje odštete bivšim direktorima koštati 300.000 eura.

Pročitajte i ovo: Crna Gora najavila tužbu protiv bivše ministarke prosvjete

Među onima koje je postavila na mjesta smijenjenih ima branilaca ratnih zločinaca, promotera četničkog pokreta, antivaksera.

Iz tog perioda je i slučaj nastavnice iz Bara koja je 2020. pozvala đake na religijski obred u crkvi Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Pročitajte i ovo: U jeku epidemije djecu okupili na molitvi

Ministarstvo odobrava religijsko djelovanje u školama

Ministarstvo prosvjete na čelu sa Miomirom Vojinovićem, koji je naslijedio Bratić, podržalo je najnoviji primjer religijskog djelovanja u školama.

Navode da praznik Maslenice ima korijene u slovenskoj mitologiji, da se obilježava u Rusiji, Ukrajini i Bjelorusiji, te da simbolizuje najavu proljeća i ljubav.

"Ovaj praznik obilježavan je godinama unazad u gotovo svim crnogorskim školama u kojima se izučava ruski jezik", saopštilo je Ministarstvo prosvjete za RSE, ali nisu odgovorili od kada se taj praznik proslavlja.

"Potpuno je u skladu sa našim obrazovnim sistemom, da u školama osim jezika, djeca uče i o običajima, kulturi, tradiciji, književnosti i umjetnosti drugih zemalja", naveli su iz Vojinovićevog resora.

Pročitajte i ovo: 'Crna Gora se borila za promjene, dobila vjerski fundamentalizam'

Ministar Miomir Vojinović je studirao Fakultet za ruski jezik i književnost u Moskvi.

Počasni je član Moskovskog kluba svjetskih pedagoga, a njegovo ime se nalazi u "Enciklopediji najistaknutijih diplomaca ruskih univerziteta", piše u njegovoj biografiji.

Krajem prošle godine, na zahtjev Vojinovića je Vlada u tehničkom mandatu premijera Dritana Abazovića odobrila skoro milion eura iz budžeta za finansiranje dvije škole Srpske pravoslavne crkve u Podgorici.

Licence tih škola su sporne, tvrde iz opozicije i civilnog sektora.

Pročitajte i ovo: Pare crnogorskih građana za škole SPC

Prosvjetna inspekcija nije se oglašavala povodom religijskih proslava, a iz Zavoda za školstvo su direktorima preporučili da radne subote budu nastavne, dok religijsko djelovanje nisu ni pomenuli.

Za dio javnosti je ova proslava sporna

Obrazovno-vaspitne ustanove su najosjetljivije u trenutku kada u Crnoj Gori postoji duboka podijeljenost na svim nivoima i nesigurnost zbog urušavanja institucija sistema, ocjenjuje Bojanić Lalović.

Zato bi rukovodioci škola, kako navodi, trebalo da djeluju u pravcu da se to ne odražava u njihovim ustanovama.

"A ne da kroz ovakve događaje dijelite i djecu i kolektiv. Ono što brine je što nastavnici i oni koji rade sa mladima u svemu ovome ne prepoznaju ništa problematično, nema reakcije", kaže Bojanić Lalović.

Pročitajte i ovo: SPC u Crnoj Gori želi vjeronauku u školama

Iz opozicione Demokratske partije socijalista su naveli da je u redu proslavljati običaje i kulturu naroda čiji se jezici izučavaju u crnogorskim školama:

"Ali u danima kada Putinova Rusija vrši agresiju u Ukrajini, i to smišljeno, na godišnjicu te invazije, proslavljati ruski praznik u crnogorskim školama nije samo provokacija, nego i prava slika antievropske vlade koja sprovodi prosvjetnu politiku", ističu u saopštenju.

Reagovala je i Amina Cikotić iz Socijaldemokratske partije:

"Tamo gdje našu djecu šaljemo da uče, oni manipulišu njima i koriste ih za širenje nacionalizma i gaženje civilazacijskih vrijednosti. Umjesto građanskog, promovišu nacionalističko ponašanje".

"Obilježavanje ruskog vjerskog praznika, na godišnjicu ruske invazije na Ukrajinu, je tužna, ali najbolja ilustracija dubine edukativnog, moralnog, etičkog i političkog pada Crne Gore u vjersko i ideološko jednoumlje", napisao je na Tviteru dr Srđa Pavlović, predavač na Katedri za istoriju i klasiku Univerziteta Alberta u Kanadi.

Povodom ovih događaja se iz vladajućih partija nisu oglašavali.