Rusija ograničava pristup web stranici HRW-a zbog izjava o ratu u Ukrajini

Rusija je blokirala izvještaj Human Rights Watch-a o ovom napadu na Černhiv 3. marta, u kojem se navodi da su ruski avioni bacili više nenavođenih bombi na stambeni kvart.

Rusko regulatorno tijelo za komunikacije kaže da je ograničilo pristup web stranici Human Rights Watcha (HRW) kao rezultat izjava te grupe o tekućoj invaziji Rusije na Ukrajinu.

Zvaničnik Roskomnadzora rekao je 19. aprila da je taj potez napravljen na zahtjev Tužilaštva, dodajući da je ograničenje uvedeno samo na jednu od stavki objavljenih na web stranici HRW-a o ratu u Ukrajini. Taj izvještaj -- pod naslovom Ukrajina: ruske zračne bombe pogodile stambeno područje -- sada je nedostupan u Rusiji.

Rusija je 8. aprila poništila registraciju HRW-a i 14 drugih stranih organizacija koje su decenijama radile u zemlji, uključujući Amnesty International i Carnegie Endowment for International Peace, zbog "kršenja važećeg zakonodavstva Ruske Federacije".

Više detalja o tome koji su to "prekršaji" Ministarstvo pravde nije objavilo.

Ruske vlasti blokirale su brojne neovisne medije i publikacije dok Moskva pokušava kontrolirati izvještavanje o invaziji zemlje na Ukrajinu.

Pročitajte i ovo: Nacrt ruskog zakona predviđa zabrane za strane medije

Nakon što je Rusija započela invaziju 24. februara, Roskomnadzor je naredio svim medijima i drugim organizacijama da prilikom izvještavanja o ratu koriste samo podatke i informacije koje su dostavili zvanični ruski izvori.

Također je uputio medijske kuće i druge grupe da događaje u Ukrajini opisuju kao "specijalnu vojnu operaciju" i zabrane korištenje riječi rat i invazija u vezi sa sukobom.

Nekoliko ruskih medija odlučilo je obustaviti operacije umjesto da se suoči s teškim ograničenjima u pogledu onoga što mogu izvještavati. Kremlj je također blokirao više stranih vijesti, uključujući RSE/RL, zbog njihovog nezavisnog izvještavanja o ratu.

  • Prema izvještajima TASS-a i Interfaksa