BiH odobrila ruske predsjedničke izbore na svom tlu

Sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine u Sarajevu, ilustrativna fotografija.

Glasanje na ruskim predsjedničkim izborima održat će se u Bosni i Hercegovini.

Ovu saglasnost je dalo Vijeće ministara BiH, na sjednici 14. februara, a na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova. Zahtjev je uputila Ambasade Rusije u BiH.

Ruski državljani moći će da glasaju 17. marta od 8 do 20 sati na glavnom biračkom mjestu, u ambasadi Rusije u Sarajevu, kao i 9. marta od 11 do 15 sati u zgradi kompanije "Optima Grupa" u Banjoj Luci.

Vlasnik "Optima Grupe" je ruska kompanija "NjeftegazInKor", koja je u vlasništvu "Zarubežnjefta", ruskog državnog preduzeća sa sjedištem u Moskvi, koje u BiH posluje kao Nestro. Vlasnik je rafinerije nafte u Brodu i ulja u Modriči, te lanca benzinskih stanica.

Nije poznato koliko ruskih državljana može glasati na izborima.

Pročitajte i ovo: Rusija nastoji ucijeniti BiH da kupuje više njenog goriva iz Srbije

Izbori za predsjednika Rusije raspisani su 7. decembra prošle godine, a dan kasnije je saopćeno da će aktuelni predsjednik Vladimir Putin biti nezavisni kandidat.

Ruska izborna komisija potvrdila je, osim Putinove, imena još tri kandidata, a svi podržavaju rusku invaziju na Ukrajinu.

To su Vladislav Davankov, zamjenik predsjednika ruske Dume iz stranke Novi ljudi, Leonid Slutski, čelnik Kremlju lojalne ultranacionalističke Liberalno-demokratske stranke, i Nikolaj Karitonov iz Komunističke partije.

Pročitajte i ovo: Rusi će glasati u Tirani i Skoplju, BiH primila zahtev Moskve, na Kosovu možda online

Centralna izborna komisija Rusije (TsIK) odbila je registrirati kao kandidata za predsjedničke izbore Borisa Nadeždina, jedinog koji se otvoreno zalaže za okončanje rata u Ukrajini i govori protiv Putinove politike.

Vodeće opozicijske figure, Aleksej Navaljni, Vladimir Kara-Murza i Ilja Jašin, dobili su duge zatvorske kazne.

Oko 110 miliona građana ima pravo glasa u Rusiji, ali oko 70 do 80 miliona ih obično glasa.

Izlaznost na izborima 2018. bila je 67,5 posto.

Pročitajte i ovo: 'Spektakl, farsa, predstava': Rusija nijemo posmatra kako Putin ide ka petom mandatu