Putin domaćin pregovora Jermenije i Azerbejdžana

Ruski predsednik Vladimir Putin sa predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim i premijerom Jermenije Nikolom Pašinijanom 27. novembra 2021.

Kremlj je u petak, 28. oktobra potvrdio da će ruski predsednik Vladimir Putin biti domaćin pregovora u Sočiju između lidera sukobljenih Jermenije i Azerbejdžana, prenosi AP.

"Na inicijativu ruske strane, trilateralni pregovori između predsednika Rusije, predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva i premijera Jermenije Nikola Pašinijana će biti održani 31. oktobra u Sočiju", naveo je Kremlj u saopštenju.

Jermenija i Azerbejdžan su vodili dva rata oko regije Nagorno-Karabah u protekle tri decenije.

Krvavi sukobi u septembru na jermensko-azerbejdžanskoj granici izazvali su bojazan da bi ponovo moglo doći do rata između dve strane.

Pročitajte i ovo: Konflikt na Kavkazu u korist ili na štetu Moskve

Moskva je navela da je planirano da trojica lidera razgovaraju o primeni sporazuma postignutih prošle godine na pregovorima kojima je posredovala Rusija, kao i o "daljim koracima sa ciljem jačanja stabilnosti i bezbednosti" na Kavkazu.

Kako je saopštio Kremlj, predviđeni su i odvojeni razgovori Putina sa obojicom lidera.

U šestonedeljnom ratu Jermenije i Azerbejdžana u oktobru 2020. stradalo je više od 6.500 vojnika na obe strane.

Sukob je završen potpisivanje sporazuma uz posredstvo Moskve.
Pašinijan i Alijev su se poslednji put sreli u septembru u Briselu nakon sukoba istog meseca na pregovorima uz posredovanje predsednika Evropskog saveta, Šarla Mišela.