Putin formalno anektirao više od 15 posto Ukrajine

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin tokom govora na ceremoniji 30. septembra 2022.

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin potpisao je u srijedu, 5. septembra, zakone kojima se četiri ukrajinska regiona - Donjeck, Lugansk, Herson i Zaporožje, pripajaju Rusiji.

Tim potezom se finalizira aneksija izvršena u suprotnosti sa međunarodnim pravom.

Ranije ove sedmice, oba doma ruskog parlamenta ratificirala su sporazume kojima se četiri ukrajinska regiona pripajaju Rusiji.

Pročitajte i ovo: Rusko Vijeće Federacije ratificiralo aneksiju četiri ukrajinske regije

Najavljujući aneksiju u govoru održanom u petak u Kremlju, Putin je kazao da je taj potez "volja miliona ljudi". Na ceremoniji je Putin rekao da su ljudi koji žive u anektiranim regijama sada ruski sunarodnjaci "zauvijek".

Formalnosti su uslijedile nakon "referenduma" koje je organizirao Kremlj u četiri regiona koje su Ukrajina i Zapad odbacili kao lažne.

Pročitajte i ovo:

Predsednik SAD Bajden osudio rusku aneksiju EU ne priznaje rusko pripajanje delova Ukrajine NATO pripajanje ukrajinske teritorije okarakterisao kao nezakonito i nelegitimno

Područja u Ukrajini za koja Rusija tvrdi da su sad dio te države nisu u potpunosti pod kontrolom ruskih snaga.

Čini se da karte ruskog ministarstva odbrane predstavljene u utorak pokazuju brzo povlačenje ruskih invazijskih snaga iz područja u istočnoj i južnoj Ukrajini gdje su bile pod teškim pritiskom ukrajinske protuofanzive.

Granice teritorija za Rusija kaže da su sad dio te zemlje i dalje su nejasne, ali Kremlj je najavio da će braniti ruski teritorij - također i nedavno anektirane regije - svim raspoloživim sredstvima, uključujući nuklearno oružje.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski odgovorio je na aneksiju najavom podnošenja zahtjeva za pridruživanje NATO-u po ubrzanom postupku i službenim prekidom svih pregovora s Rusijom.

Vaš browser nepodržava HTML5

Putin formalizuje aneksiju, Zelenski aplicira za NATO