Dostupni linkovi

Rusko Vijeće Federacije ratificiralo aneksiju četiri ukrajinske regije


Svih 153 poslanika koji su bili prisutni na sjednici Vijeća Federacije 4. oktobra glasali su za pripajanje dijelova ukrajinskih regija Zaporožja, Herson, Donjeck i Lugansk, koji predstavljaju oko 18 posto Ukrajine.
Svih 153 poslanika koji su bili prisutni na sjednici Vijeća Federacije 4. oktobra glasali su za pripajanje dijelova ukrajinskih regija Zaporožja, Herson, Donjeck i Lugansk, koji predstavljaju oko 18 posto Ukrajine.

Vijeće Ruske Federacije, gornji dom ruskog parlamenta, izglasao je u utorak odobrenje uključivanja četiri ukrajinske regije u Rusiju, dok Moskva kreće u formalnu aneksiju teritorija.

Na sjednici održanoj u utorak, Vijeće Federacije jednoglasno je ratificiralo zakon o pripajanju ukrajinskih regija Donjeck, Luhansk, Herson i Zaporožje, nakon sličnog glasanja u Dumi, donjem domu, u ponedjeljak 3. oktobra 2022..

Dokumenti se sada vraćaju u Kremlj na konačni potpis predsjednika Vladimira Putina kako bi se dovršio proces formalnog pripajanja četiri regije, koje predstavljaju oko 18 posto međunarodno priznatog teritorija Ukrajine, izvještava Reuters.

Rusija je proglasila aneksiju nakon održavanja, kako je nazvala, referenduma u okupiranim područjima Ukrajine. Zapadne vlade i Kijev rekli su da su glasovi prekršili međunarodno pravo i da su bili prisilni i nereprezentativni.

Uprkos tome što je prošao kroz ruski parlament, Kremlj tek treba da zvanično odredi granice novih regiona - čiji su veliki dijelovi pod kontrolom ukrajinskih snaga. Kao takvo, još uvijek je nejasno gdje će Rusija demarkirati svoje međunarodne granice kada se aneksija završi.

U ponedeljak je portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao da su u toku konsultacije u vezi sa granicama regiona Zaporožja i Herson. Rusija nema potpunu kontrolu ni nad jednim od četiri regiona.

Ukrajina je u ponedjeljak ostvarila veći napredak na bojnom polju, zauzevši teritoriju desetinama kilometara (milja) iza prethodnih linija fronta u južnoj regiji Herson, prema izvještajima zvaničnika koje je postavila Rusija.

U međuvremenu, njene snage kontrolišu samo oko 60 posto regiona Donjecka i 70 posto Zaporožja, dok je nedavna ukrajinska napredovanja takođe potisnula linije fronta nazad u Lugansk, region nad kojim su ruske snage preuzele punu kontrolu u julu.

XS
SM
MD
LG