Putin u Azerbejdžanu u cilju jačanja veza Moskve i Bakua

Vladimira Putina (lijevo) u Bakuu je dočekao njegov azerbejdžanski kolega Ilham Alijev, Azerbejdžan, 18. avgusta 2024.

Ruski predsjednik Vladimir Putin doputovao je u dvodnevnu posjetu Azerbejdžanu, izvijestila je pres-služba Kremlja 18. avgusta.

Ruska televizija emitovala je snimke Putinovog aviona koji je u nedjelju uveče stigao u Baku.

Putin bi tokom posjete trebao razgovarati sa svojim azerbejdžanskim kolegom Ilhamom Alijevim o bilateralnim odnosima i "međunarodnim i regionalnim problemima", saopštio je Kremlj.

Jedna od glavnih tema o kojoj će se razgovarati bit će dalji razvoj "rusko-azerbejdžanskog strateškog partnerstva i saveza", naveo je Kremlj.

Očekuje se da će se razgovarati i o drugim "relevantnim međunarodnim i regionalnim pitanjima".

Prema navodima Kremlja, bit će potpisana zajednička izjava i nekoliko drugih dokumenata. RIA Novosti prenosi da će Alijev i Putin dati izjave za medije.

Očekuje se da će Putin komentarisati mirovne pregovore između Jermenije i Azerbejdžana, koji se vode nakon godina sukoba oko Nagorno-Karabaha.

Jerevan i Baku pregovaraju o mirovnom sporazumu otkako je Azerbejdžan u munjevitoj ofanzivi u septembru 2023. ponovo preuzeo kontrolu nad tom regijom.

Jermenija, tradicionalni saveznik Rusije, nedavno se okrenula ka poboljšanju veza sa Zapadom i zahlađenju odnosa s Moskvom. Jerevan okrivljuje Kremlj što ga nije podržao u sukobu sa Azerbejdžanom.

možda vas zanima Upad ukrajinskih snaga pokušaj sprečavanja ruske ofanzive, poručio Putin

Moskva je uznemirena naporima Jermenije da poboljša odnose sa zapadnim zemljama, posebno sa Sjedinjenim Državama.

Na Putinovom rasporedu je i polaganje vijenaca 19. avgusta na grob Hejdara Alijeva, oca aktuelnog lidera, koji je bio predsjednik 1993. - 2003. godine.

Putin je posljednji put posjetio Azerbejdžan u septembru 2018. Tada je pratio Svjetsko prvenstvo u džudou i učestvovao na devetoj plenarnoj sjednici rusko-azerbejdžanskog foruma.

Azerbejdžan je blizak partner Moskve, ali i veliki dobavljač energije zapadnim zemljama.

Jerevan nije potpisnik Rimskog statuta kojim je uspostavljen Međunarodni krivični sud, što znači da Putin može putovati u zemlju bez straha od hapšenja po međunarodnoj potjernici koju je za njim raspisao sud za ratne zločine u Ukrajini.

opširnije Meksiko odbio zahtjev Ukrajine za hapšenje Putina ako dođe na inauguraciju nove predsjednice