Produžen monitoring Savjeta Evrope za Crnu Goru

Parlamentarna skupština Savjeta Evrope

Parlamentarna Skupština Savjeta Evrope je odlučila da još dvije godine nastavi da nadgleda kako i koliko Crna Gora ispunjava obaveze koje joj proističu iz članstva u toj važnoj evropskoj instituciji koja je usvojila i novu Rezoluciju o Crnoj Gori u kojoj se navodi da je organizovani kriminal istaknut crnogorski problem, a da je novinarima istraživačima ugrožena bezbjednost.

"Opominjuća je činjenica da Crna Gora, nakon niza godina članstva, još uvijek ima monitoring, ali je za korjenite promjene u društvu istovremeno podsticajna", rekla je za naš program direktorka Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević.

"Nije svaka naizgled negativna ocjena reformskih procesa loš za Crnu Goru. Upravo ovo je dobar podstrek reformskim snagama da nastave reformske napore ali i snažna opomena, čak i od organizacije poput Savjeta Evrope koji nema instrumente prinude kao oni kojima trenutno stremimo, da nisu zaboravili koje smo obaveze preuzeli i da pažljivo prate šta smo preduzeli u njihovom ispunjavanju, primjeni", navodi Uljarević.

Izvjestilac Parlamentarne skupstine savjeta Evrope za Crnu Goru, Žan Šarl Gardeto je, tokom izlaganja, ponovio stav da je Crna Gora napredovala, ali je i skrenuo pažnju na određene slabosti:

“Treba zadržati monitoring, jer u prvom, sudstvo nije reformisano i to kroz ustavne reforme, na šta smo više puta upozoravali. Ne vidimo adekvatne presude za korupciju i kriminal. Mjere za zaštitu novinara su preduzete ali se nasilje nad njima nastavlja. Diskriminacija i status raseljenih ostaju predmet zabrinutosti, pa se mora naći održivo rješenje”, rekao je Gardeto.

Tako je odbačen amandman crnogorske vladajuće Demokratske partije socijalista kojim je traženo ukidanje monitoringa, a koji je podnijela delegat ove partije Valentina Šćepanović, koja je glasala protiv Gardetovog Prijedloga rezolucije.

U radu sjednice je učestvovala i Snežana Jonica iz opozicione Socijalističke narodne partije koja je glasala za, dok je Ervin Spahić iz vladajuće Socijaldemokratske partije bio uzdržan.

Ne treba bježati od kontrole

Njegov stranački kolega, ali i član skupštinskog Odbora za međunarodne odnose i evropske integracije Raško Konjević je, komentarišući produžavanje monitoringa, za naš radio rekao da odluka o produženju montoringa za zemlju koja je ušla u pristupne pregovore sa EU predstavlja presedan.

Raško Konjević

"Do sada nijesmo imali takav slučaj ali ne treba bježati od kontrole. Mislim da će monitoring Savjeta Evrope doprinijeti onome što je želja Crne Gore - da se što brže kreće u posljednjoj, najzahtjevnijoj fazi procesa evropskih integracija. Shvatićemo to kao pomoć Savjeta Evrope u tom smislu i zajedno sa ovom organizacijom i predstavnicima Evropske komisije raditi na dostizanju našeg cilja - da u poglavljima koja prva otvaramo: 23 i 24, brzo pokažemo mjerljive i kvalitetne rezultate i otvarajući druga poglavlja, u mjeri mogućeg i po realnoj dinamici postignemo napredak Crne Gore u pregovaračkom procesu", ocijenio je Konjević.

Crna Gora je punopravna članica Savjeta Evrope postala maja 2007., tačno godinu dana nakon referndumske odluke kojom je ponovo postala nezavisna država.

Uslijedio je razvoj odnosa sa ovom institucijom, a aprila 2010. godine, Savjet Evrope donosi odluku da zatvori Kancelariju u Crnoj Gori, što se na domaćem terenu pokušalo predstaviti kao dokaz o dostignutim reformskim dometima. Međutim, Kancelarija Savjeta Evrope u Podgorici je zatvorena početkom 2011. godine, a isključivi razlog je bio racionalizacija budžeta i u tom smislu, smanjivanje prisustva ove organizacije na terenu.

Sada, u trenutku otvaranja pregovora sa EU, u vladajućoj DPS su očekivali ukidanje monitoringa, pa su iskazali stav da njihov prijedlog za ukidanje daljeg nadgledanja koji nije prošao ne predstavlja bijeg od monitoringa, već procjenu da bi se nakon monitoringa postigao veći stepen saradnje sa Savjetom Evrope.

Dok u manjoj članici vladajuće koalicije, SDP-u naglašavaju da je Crna Gora uložila ogroman napor, da se brine o velikom broju izbjeglica, da se stanje u medijima popravlja, te da bi skidanje monitoringa bilo nagrada za do sada uradjeno, u opozicionom SNP-u ocjenjuju da su izvještaj i Rezolucija o Crnoj Gori više nego objektivni.

"Savjet Evrope nadgleda sve obaveze Crne Gore koje se uglavnom odnose na usaglašavanje u oblasti ljudskih prava i demokratizacije zemlje sa standardima Savjeta Evrope", kaže Daliborka Uljarević iz Centra za gradjansko obrazovanje.

"Monitoring Evropske komisije je prilično važna osnova EU u pisanju njihovih izvještaja, a oni će za nas u predstojećem periodu biti veoma bitni i ja ovo čitam kao nastavak onoga što smo čuli u kritičkim tonovima od strane pojedinih država članica EU, pa bez obzira što smo dobili zeleno svijetlo za nastavak procesa evropskih integracija niko ne zanemaruje da mi, uprkos određenom napretku, svoje zadatke suštinski ne ispunjavamo", zaključuje Uljarević.