Predizborna kampanja u CG: O standardu i Evropi

Izbori, ilustracija

Približavanje parlamentarnih izbora koji će se u Crnoj Gori održati 14. oktobra, istovremeno znači i zahuktavanje propagandnih mašina partija koje će učestvovati u izbornoj utakmici. Kakve će biti osnovne poruke kojima će birači biti izloženi i koji su osnovni principi koji se moraju poštovati da bi kampanja bila uspješna?

"Predizborne kampanje su među najkomplikovanijim i najkompleksnijim komunikacijskim zadacima", rekao je za naš program psiholog i komunikolog Radoje Cerović, koji naglašava da je za uspješnu kampanju neophodno sklopiti više elemenata, a da je jedan od ključnih faktora uspješnosti bilo koje kampanje pronalaženje puta do ljudskih emocija.

"U načelnom smislu ono što je veoma bitno to je da postoji jedna sinergija između ličnosti, između ideja politike, političkog eksponenta ili političke partije, između medijskih nastupa, medijske komunikacije i ostalih kanala kojima se kroz tu kampanju komunicira. Iako to izgleda jednostavno, vrlo često se dogodi da ličnosti govore jedno, da slogan govori drugo, da efektivna politika te partije govori nešto treće i, što je najgore i najproblematičnije, ne samo kod političkih već i kod svih kominikcijskih kampanja, vrlo često to ne dodiruje na pravi način emocije ljudi. Djeluje suvoparno, djeluje neinteresantno, može čak u nekim slučajevima da djeluje i odbojno. Dodirnuti emocije je jedan od ključnih faktora uspješnosti bilo koje komunikacijske kampanje", navodi Cerović.

Na našim prostorima, od prije dvadesetak godina, kada je zaživio višestranački sistem uobičajeni metodi obraćanja biračima su bili medijski i neposredni. U prvu grupu spadaju novinski oglasi, bilbordi, televizijski i radio-spotovi, polemičke emisije i direktna obraćanja gledalištu putem elektronskih medija.

Političke partije su se biračima obraćali i neposredno: uličnim mitinzima koji su devedesetih bili nabijeni velikom energijom koju je uglavnom karakterisala izrazita netrpeljivost prema konkurentskoj strani, dok sada ti skupovi više predstavljaju instrument animacije već postojećeg biračkog tijela, odnosno, motivaciju da što više njih izadje na biralište.

U posljednje vrijeme, partije se dosta oslanjaju i na metod od vrata do vrata, a sada je izvjesno osvajanje i najnovih instrumenata za obradu biračkog tijela.

"Posljednjih godina veoma je bitno korišćenje novih medija kao što su društvene mreže poput Fejsbuka i Tvitera, koji u Crnoj Gori pokazuju veliki potencijal a još nijesu ni dijelom iskorišćeni na pravi način", kaže psiholog i komunikolog Radoje Cerović

Bolja i svjetlija budućnost

Poruke koje se tokom kampanje šalju biračima se mogu razlikovati zavisno od stepena demokratskog razvoja društva, ali i istorijskog trenutka u kom se izbori događaju.

Dok su se u prvoj polovini devedesetih, na emotivnoj podlozi sačinjenoj od osećaja ugroženosti od susjeda koji su do juče bili u istoj državi, raspaljivale nacionalne strasti i bučni patriotizam, danas se izborna trka temelji na dokazivanju privrženosti evropskim vrijednostima i, to je ono što je zajedničko svima: od '45. do danas, obećanjima o boljoj, svijetloj budućnosti.

Koje će biti ključne poruke koje će vladajuća Demokratska partija socijalista odašiljati biračima tokom predizborne kampanje, pitali smo portparola DPS-a Časlava Vešovića.

"Kada su u pitanju političke poruke i predizborni program mislim da je to vrlo dobro poznato našoj javnosti. I ovoga puta ćemo se skoncentrisati na poboljšanje životnog standarda naših građana, evropsku perspektivu naše zemlje i zaštitu svih državnih interesa", pojašnjava Vešović.

"Opoziciona koalicija Demokratski front je izabrala plavu, kao svoju boju jer asocira na Evropsku uniju, a jedna od glavnih orijentacija ove političke grupacije je intenziviranje procesa priključenja Evropskoj uniji", rekao je funkcioner Demokratskog fronta Goran Danilović.

Ključni element vizuelnog identiteta Demokratskog fronta predstavlja logo u čijem centralnom dijelu je pun naziv ove opozicione koalicije, a karakteristično obilježje predstavlja rascijepljeno slovo "o" u riječi front koje je predstavljeno tako da podsjeća na razbijenu kariku lanca, odnosno, po tumačenju predstavnika Demokratskog fronta - oslobađanje od ropstva.

Neuobičajeno rješenje predstavlja istovremeno korišćenje latinice i ćirilice u logotipu koje opet treba da asocira na integrativan karakter Demokratskog fronta na čemu se temelje i glavne poruke sadržane u sloganima DF-a, među kojima je jedan od glavnih - Crna Gora svih nas.

"Jedinstvo, jednakost i demokratija garantuju budućnost za sve tako da Demokratski front šalje i tu poruku – budućnost za sve mora da se zasluži, moramo sada nešto uraditi ukoliko hoćemo da ona pripada svima nama, i zbog toga sada je čas i to je poruka od koje nijesu htjeli da odustanu naši mladi aktivisti koji vjeruju da je ona najupsjelija i ja se sa njima slažem", zaključuje Danilović.