Pozitivan izvještaj i još dosta posla za Crnu Goru

Sjedište Evropske komisije u Briselu

U susret izvještaju Evropske komisije u kome će, izvjesno je, Crna Gora dobiti preporuku da joj se odredi datum za početak pregovora Jelko Kacin, potpredsjednik delegacije Evropskog parlamenta za saradnju sa Jugoistočnom Evropom, u izjavi za Radio Slobodna Evropa pojašnjava predstojeću proceduru.

"Prvo će sjutra u 12.30 časova komesar File doći u Evropski parlment na Odbor za međunarodnu politiku gdje će predstaviti te izvještaje za sve države koje su u tom paketu i za koje se priprema Izvještaj o napretku, uključujući i Crnu Goru. Nije nikakva tajna da je Crna Gora u ovom momentu na prvom mjestu, daleko ispred drugih pa zato Štefan File planira da se u četvrtak pojavi i u Podgorici, da se taj potencijal, na neki način podrži i pozdravi. Ta preporuka zatim ide u raspravu u Evropski parlament gdje ja ne očekujem da bi, barem što se tiče Crne Gore bilo nekih velikih primjedbi ili poteškoća. U decembru te preporuke dolaze na dnevni red samita šefova država i vlada članica Evropske unije gdje je potrebno 27 puta reći "da" da se to na neki način može implementirati. To je procedura do kraja ove godine", navodi Kacin.

Već u ovom momentu ima špekulacija da bi pregovori mogli početi u martu 2012. godine. Na pitanje da li je prerano govoriti o tome Kacin odgovara:

"Ja bih prije svega preporučio da se Crna Gora, kako Vlada tako i opozicija i najšira javnost pa i mediji koncentrišu da iz Crne Gore do kraja godine dolaze, druga za drugom što je moguće bolje poruke kako bi ubijedili države članice da je ove preporuke potrebno potvrditi i na neki način štafetu od Hrvatske prenijeti na Crnu Goru, odnosno Podgoricu. Na drugoj strani ja očekujem i pozitivno mišljenje za Srbiju što se tiče statusa zemlje kandidata, i nikakve pomake kada govorimo o Makedoniji. To znači da je veoma potrebno da barem jedna država što je moguće prije krene u te pregovore kako bi pažnju Evropske unije, kako političara tako i javnosti ponovo privukla na Zapadni Balkan".

Izvještaj Evropske komisije o napretku u procesu pridruživanja Evropskoj uniji od kog zavisi da li će krajem godine, lideri država Evropske unije dati Crnoj Gori datum početka predpristupnih pregovora, biće objavljen u srijedu.

Pozitivna ocjena se uglavnom ne dovodi u pitanje ali pojedini, objavljeni navodi preliminarnih dokumenata ukazuju da ipak postoji mnoštvo problema koje će država i ukupno društvo morati da rješavaju.

Izvještaj o napretku Crne Gore obojen je ocjenama o blagom napretku uz koje stoji mnoštvo preporuka da je potreban "dalji rad" i ulaganje "dodatnog napora".

"U borbi protiv pranja novca veća je usklađenost sa evropskim zakonodavstvom, ali je potrebno ojačati istražne i tužiteljske radnje."
"U javnim nabavkama se bilježi napredak, ali su potrebni dalji napori."
"Bolja je transparentnost u borbi protiv korupcije u javnim nabavkama, ali još uvijek nedostaje primjena."

"Zabilježen je progres u saradnji policije u regionu u borbi protiv organizovanog krirninala, što ipak ostaje "područje zabrinutosti"."

Ovo su ključne ocjene ekonomskog dijela nacrta izvještaja Evropske komisije, čije se mišljenje značajno oslanja na izvještaj zajedničke ekspertske grupe Evropske komisije i OECD-a (Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj) u kom se takođe registruju pozitivni pomaci, ali i reformski nedostaci.

Ćalović: Retorika nije zavarala EK

"Može se reći da statistikom i raznim manipulacijama Vlada pokušava da sakrije odsustvo političke volje i iskrene želje za konkretnim rezultatima, ali mnoštvo izvještaja medjunarodnih organizacija, ali i MANS-a, pokazuju da je više nego očigledno da se u procesu evro-integracija moraju postići vidljivi konkretni rezultati koji bi ukazivali da iza retorike stoji odlučnost da se zakoni primjenjuju dosljedno i neselektivno", rekla je za RSE Vanja Ćalović, izvršna direktorka Mreže za afirmaciju nevladinog sektora koja je realizator uporednog izvještaja koji je ova NVO prije nekoliko dana poslala Briselu, upravo uoči objavljivanja Mišljenja Evropske komisije o napretku Crne Gore.

Vanja Ćalović


MANS ovim papirom obavještava Brisel da je nabavljena razna oprema i da su organizovane obuke za službenike, da je usvojeno mnoštvo zakona i etičkih kodeksa, ali da konkretnih rezultata u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije na najvišem nivou - nema.

"Ukazujemo na neke po malo neozbiljne pokušaje istraga i procesuiranja slučajeva vezanih za Šarića i Kalića koji su upsjeli da pobjegnu iz Crne Gore uprkos navodnoj efikasnosti policije i tužilaštva i svakako potenciramo činjenicu da je suđenje u slučaju Zavala ukazalo na upravo sve one nedostatke koje smo mi i potencirali i na žalost potvrdilo činjenicu da je to više jedna politička igra nego što je zaista borba protiv korupcije", kaže direktor MANS-a Vanja Ćalović.

"U Crnoj Gori je nedovoljno razvijena demokratska i kultura poštovanja zakona, što je glavna prepreka za napredak Crne Gore", smatraju eksperti SIGMA-e.

U njihovom izvještaju koji, zajedno sa izvodima nacrta izvještaja Evropske komisije, objavljuju Vijesti u srijedu, kao naročito zabrinjavajuće se doživljava neprimjenjivanje zakona i odsustvo privrženosti države vladavini prava, što je sadržano u formulacijama da država "ograničeno respektuje" vladavinu prava, što je za SIGMA-u, ozbiljan razlog zabrinutosti, kao i primjena zakona. Pored toga, politička volja vlade da se obračuna sa korupcijom na visokim nivoima se ocjenjuje kao nedovoljna.

U MANS-u smatraju da su evropski dokumenti koji tretiraju Crnu Goru i njihov uporedni izvještaj komplementarni, jer sadrže ključni zajednički faktor - nedostatak konkretnih rezultata.

"Zaista i očekujem da će onaj dio izvještaja Evropske komisije koji se odnosi na te političke kriterijume upravo potencirati obavezu Crne Gore da zaista da neke konkretne rezultate. Tako da u tom smislu ne očekujem nikakva iznenađenja i vjerujem da retorika i pokušaji manipulacije nijesu uspjeli da zavaraju nikoga, pa ni Evropsku komisiju", kaže Ćalović.

U iščekivanju izvještaja EK o napretku CG u procesu evrointegracija, pitali smo Budvane koliko znaju o procesu koji će, u slučaju dobijanja dauma početka pregovora, dugoročno odrediti političku budućnost zemlje.