Ponovo privedeni predstavnici Vojnog sindikata Srbije

Predsednik Vojnog sindikata Srbije Novica Antić, 18. novembar 2016.

Predstavnici Vojnog sindikata Srbije, predsednik Novica Antić i generalni sekretar Predrag Jevtić, privedeni su 1. marta u novosadski zatvor, gde im je određen pritvor od 30 dana.

Antić, Jevtić, kao i potpredsednik Vojnog sindikata Srbije Duško Tolmač, uhapšeni su 27. februara, nakon što je policija izvršila pretrese u njihovim privatnim stanovima i kućama.

Oni su potom, 29. februara, pušteni da se brane sa slobode.

Pročitajte i ovo: Most: Da li će Srbi i Hrvati ponovo u vojnike?

Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu saopštilo je da se sprovodi istraga protiv osumnjičenih N.A, D.T. i P.J. zbog sumnje da su prisvojili novac i druge pokretne stvari u ukupnom iznosu od 18.352.162 dinara (oko 156.600 evra), koje su im poverene u Vojnom sindikatu.

Za ovo krivično delo je propisana kazna zatvora u trajanju od dve do 12 godina.

"Nakon što su osumnjičeni privedeni i saslušani u Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, na osnovu predloga javnog tužilaštva osumnjičenima N.A. i P.J. je određen pritvor do 30 dana", saopšteno je iz Tužilaštva.

Oni su saopštili da će "hitno i detaljno preduzeti sve dokazne radnje u toku sprovođenja istrage povodom ovog događaja, nakon čega će doneti dalje procesne odluke u skladu sa zakonom".

Pročitajte i ovo: Ponovni obavezni vojni rok u Srbiji bez jasnih razloga i cene

Vojni sindikat Srbije je 8. februara u Beogradu predao zahtev za hitan sastanak s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem zbog, kako tvrde, nagomilavanja problema profesionalnih vojnika i "krize" u odnosima sa menadžmentom Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Antić je tada rekao novinarima da pritisci na taj sindikat dolaze od Vojnobezbednosne agencije, Ministarstva odbrane i Generalštaba Vojske Srbije.

Naveo je da pritisci na Vojni sindikat Srbije traju od 2018. godine, od kada traže kolektivni ugovor za zaposlene u vojsci, a da je u poslednjim nedeljama Vojnobezbednosna agencija (VBA) intenzivno radila na "sprečavanju delovanja" ovog sindikata.

Ministar odbrane i predsednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević izjavio je sredinom februara da su sindikati u vojsci i policiji "neviđena glupost i da ih treba ukinuti".

Pročitajte i ovo: Pančić: Regrutacija i sirotinjske fantazije