Pompeov komentar o izborima u SAD odjekuje od Washingtona do Minska

 Mike Pompeo, august 2020.

Kao neko na položaju visokog diplomate, američki državni sekretar Mike Pompeo zadužen je za promovisanje demokratskih vrijednosti.

Zato njegovi komentari koji bacaju sumnju na izbor bivšeg potpredsjednika Joea Bidena za sljedećeg američkog predsjednika izazivaju zabrinutost i negodovanje, a mnogi se pitaju kakve bi znakove širom svijeta mogle poslati njegove izjave, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Naime, razgovarajući s novinarima u Washingtonu 10. novembra, Pompeo je upitan radi li State Department s Bidenom na osiguranju nesmetane tranzicije vlasti u interesu nacionalne sigurnosti.

Pompeo je odgovorio da očekuje "glatku tranziciju ali prema drugoj Trumpovoj administraciji”.

Pompeova primjedba uslijedila je uoči njegovog putovanja u Gruziju, zatim Tursku, Izrael i Ujedinjene Arapske Emirate, gdje će se vjerovatno sastati sa svjetskim liderima koji su već čestitali Bidenu.

Uprkos činjenici da su izbori održani 3. novembra prozvani u korist Bidena i da se pokazalo da je, prema prebrojavanju glasačkih listića, osigurano više nego dovoljno glasova elektorskog koledža za pobjedu izborima, Trump i njegova kampanja iznijeli su neutemeljene optužbe o izbornoj prevari i pokušavaju osporiti rezultate glasanja u nekoliko država putem suda.

Pompeo je kasnije odbacio kao "smiješnu" bilo kakvu sugestiju da bi Trumpove tvrdnje bez dokaza o izbornoj prevari mogle naštetiti američkoj vjerodostojnosti prilikom komentarisanja izbora u drugim državama i nastavio je tvrditi da bi Trump mogao pobijediti na izborima.

„Naši protivnici trebali bi znati da smo spremni, nastavljamo s radom, radit ćemo sve do januara. A onda ćemo 20. januara imati tranziciju, bilo da se radi o Trumpovoj administraciji - drugoj Trumpovoj administraciji, o čemu sam danas govorio - ili o administraciji koju je vodio bivši potpredsjednik Biden“, rekao je u intervjuu sa konzervativnim američkim radijskim voditeljem Tonyjem Perkinsom.

U drugom intervjuu od 10. novembra za Fox News, Pompeo je izgleda upozorio Bidenov tim na ono što je sugerisao da bi mogli biti neprimjereni razgovori sa stranim čelnicima. Ukazao je na Loganov zakon, zakon iz 1799. koji privatnim građanima zabranjuje vođenje vanjske politike u ime Sjedinjenih Država.

„Uvijek sam zabrinut kada se ljudi bave aktivnostima, razgovaraju sa stranim liderima, na način da predstavljaju stvari koje možda nisu istinite ili pokušavaju uticati na američku vanjsku politiku na načine koji nisu u skladu s onim što zakon nalaže ”, rekao je Pompeo.

„Znate Loganov zakon? Ja znam Loganov zakon. Nadam se da svi oni koji vode te razgovore ne krše taj zakon. Siguran sam da će Ministarstvo pravosuđa dobro paziti na to zbog nas”, rekao je.

Zbog odbijanja Trumpove administracije da priznaju poraz na izborima, telefonski pozivi svjetskih lidera Bidenu, koje je američki State Department obično omogućavao u prošlim tranzicijama, odvijaju se putem drugih kanala.

Mark Takano, demokratski član Zastupničkog doma iz Kalifornije, izrazio je zgražanje nakon Pompeovih komentara.

"Posao sekretara Pompea je da proziva autoritarno ponašanje u inostranstvu, ali njegovi današnji komentari ismijavaju naš vlastiti demokratski proces", napisao je Takano na Twitteru.

Izgleda da Biden, barem javno, odbacuje Pompeove primjedbe, navodeći da "nema dokaza" koji podupiru tvrdnje o izbornoj prevari. Trumpovo odbijanje da prizna poraz "nazvao je “sramotom” koja "neće pomoći predsjednikovom naslijeđu".

Eliot Engel, odlazeći predsjedavajući Odbora za vanjske poslove Doma, rekao je u izjavi da Pompeo "ne bi smio ići sa neutemeljenim i opasnim napadima na legitimitet prošlosedmičnih izbora".

"State Department bi sada trebao početi s pripremama za tranziciju izabranog predsjednika Bidena", rekao je Engel, koji je bio glasni kritičar Pompea.

Richard Haass, veteran američke diplomatije i predsjednik Vijeća za vanjske odnose, rekao je da Pompeove primjedbe, u ovom vremenu i kontekstu nisu smiješne.

„U drugom kontekstu, u drugom svijetu, u neko drugo vrijeme, komentar sekretara Pompea o prelasku na drugu Trampovu administraciju mogao bi biti smiješan. Ali ne u ovom kontekstu, u ovom svijetu, u ovo vrijeme. Previše je na kocki za našu demokratiju i naš položaj“, napisao je na Twitteru.

Guy Verhofstadt, liberalni europarlamentarac i bivši belgijski premijer, naveo je primjer ruskog predsjednika Vladimira Putina optužujući Pompea na Twitteru da "neiskreno priprema teren za autoritarnost u Putinovom stilu!"

Pročitajte i ovo: Kako i kada će Trump napustiti Bijelu kuću?

Pompeo se također obrušio na novinarsko pitanje o tome kako bi se Trumpovo odbijanje izbornih rezultata tumačilo u inostranstvu.

"To je smiješno, znate da je smiješno, a pitali ste ga jer je smiješno", rekao je Pompeo novinaru koji je pitao je li Trumpov stav ugrozio položaj SAD-a u svijetu. „Postavili ste pitanje koje je smiješno. Ovom odjelu je stalo da osiguraju da izbori širom svijeta budu sigurni, slobodni i pošteni, a moji službenici rizikuju svoje živote kako bi osigurali da se to dogodi.

Pročitajte i ovo: Izazovi pred Bidenom najveći od Roosveltovog vremena

U bliskoj prošlosti Pompeo i State Department izražavali su zabrinutost zbog neregularnosti na izborima od Tanzanije do Obale Slonovače i Bjelorusije.

Aleksander Lukašenko iz Bjelorusije proglašen je pobjednikom na izborima 9. augusta za koje su protivnici i Zapad ocijenili da su namješteni. Zapad - uključujući Sjedinjene Države - odbio je priznati Lukašenka kao legitimnog lidera Bjelorusije, a desetine bjeloruskih dužnosnika sankcionisani su od strane Washingtona i Evropske unije usred vala protesta za čije suzbijanje je Lukašenkov režim koristio silu.

"Protivili smo se činjenici da se sada sam inaugurisao", rekao je Pompeo o Lukašenku u intervjuu za Fox News u oktobru.

Sada se Lukašenko prihvatio neutemeljenih sumnji u vezi s američkim predsjedničkim izborima na kojima insistiraju Trump, Pompeo i drugi republikanci u Sjedinjenim Državama kako bi sugerisao da se Bjelorusija nepravedno izdvaja.

"Da vidimo kako će [Organizacija za evropsku sigurnost i saradnju] reagovati na ovo," izjavio je Lukašenko 7. novembra za agenciju BelTA. „I sačekajmo da vidimo kako njemački parlament zahtijeva nove izbore u Sjedinjenim Državama. Danas vidimo da su novi izbori opravdani na osnovu svih vrsta nepravilnosti, čak i kršenja domaćih zakona".

Pročitajte i ovo: Zašto Bjelorusi računaju na više podrške od Bidena?

U izvještaju iz januara 2019. o Nicolasu Maduru, osporavanom predsjedniku Venecuele, čiji ponovni izbor 2018. godine nisu priznale Sjedinjene Države i druge zapadne zemlje, State Department je napisao: „10. januara završio je mandat bivšeg predsjednika Nicolasa Madura. Nastojao je ostati na vlasti na osnovu svoje tvrdnje o "pobjedi" na predsjedničkim izborima, koji su označeni kao neslobodni i nepošteni, a tvrdnju nije prihvatila demokratski izabrana Nacionalna skupština".

Politika Trumpove administracije prema stranim izborima nije bila konzistentna. Trump je čestitao Putinu na osporavanom ponovnom izboru 2018. godine, iako je u njegovim kratkim bilješkama za telefonski poziv pisalo: "Ne čestitati".

Trump je 2017. čestitao sadašnjem kenijskom predsjedniku Uhuruu Kenyatti na "mirnom, poštenom i transparentnom takmičenju", a Vrhovni sud Kenije kasnije je poništio to glasanje.

Trumpova administracija također je čestitala predsjedniku Hondurasa Juanu Orlandu Hernandezu nakon što je uspješno poništio rezultate nasilno osporenih izbora 2017. godine.