Politička budućnost presuda za aferu "Zavala"

Zavala

Osuđujuće presude u slučaju Zavala, koje još međutim nijesu pravosnažne jer osuđeni imaju pravo žalbe, pokrenule su pitanje ne samo pravne i moralne odgovornosti, već i njihove političke budućnosti.

Istovremeno, osuđujuće presude bivšem gradonačelniku Rajku Kuljači, potpredsjedniku opštine Budva Draganu Maroviću, poslaniku Đorđiju Pinjatiću i osmorici službenika lokalne samouprave u Budvi izazvale su turbulencije u DPS u tom gradu.

Advokati osuđenih u slučaju Zavala su odmah nakon izricanja presude u prvostepenom postupku najavili žalbe Apelacionom sudu i bili prilično optimistični da će taj sud ili ukinuti presudu Višeg suda ili cijeli slučaj ponovo vratiti na početak.

Sve dok postupak ne bude pravosnažno okončan ne može se bez prejudiciranja govoriti o pravnoj budućnosti Rajka Kuljače, Dragana Marovića i Đorđija Pinjatića, kaže Velizar Kaluđerović iz SNP.

„Svako lice dok se pravosnažno ne oglasi krivim, po principu presumpcije nevinosti se smatra da nije krivo“, rekao je Kaluđerović.

Za poslanika Đorđija Pinjatića, koji je uz partijsku funkciju i poslanik u Skupštini Crne Gore, stvari će pravno biti potpuno jasne onoga trenutka kada presuda za Zavalu bude pravosnažna i ako bude osuđujuća, kaže Kaluđerović

„Ustav je tu problematiku riješio na način da , ako je poslanik pravosnažnom odlukom suda osuđen na bezuslovnu zatvorsku kaznu od najmanje 6 mjeseci, onda u prestaje poslanički mandat“.

Nakon što ga je 5 . juna Viši sud u prvostepenom postupku osudio na tri godine zatvora mediji su objavili da poslanik vladajuće DPS Đorđije Pinjatić navodno priprema ostavku na tu funkciju.

Đorđije Pinjatić

Prema nezvaničnim informacijama lista Dan, od izricanja presude, 5. juna, Pinjatić nije dolazio u klub poslanika DPS-a, a iako je bio predviđen da govori na temu Kombinata aluminijuma Podgorica KAP na plenumu, nije se pojavljivao.

Pinjatić je, međutim, odbacio navode da napušta poslaničku i funkciju u partiji i dnevnom listu Vijesti saopštio da nema namjeru to da učini. Pinjatić je odbacio kao neistinite i tendeciozne medijske spekulacije, uz ocjenu da se upravo već godinu i po želi predstaviti kriminogenom i problematičnom ličnošću.

I portparol DPS Časlav Vešović kaže za RSE da u DPS nemaju bilo kakavih zvaničnih informacija da Pinjatić sprema ostavku na poslaničku i funkciju u partiji.

„Još uvijek ne postoji nikakva inicijativa u vezi sa tim“, tvrdi Vešović.

Za Pinjatićevog kolegu iz opozicije Gorana Danilovića iz Nove srpske demokratije nema dileme da bi Pinjatić kakva god da bude pravosnažna presuda mogao da nastavi da se bavi politikom

"To što je kolega Pinjatć izjavio da će vidjeti na koji način i da li će da nastavi da se bavi politikom je potpuno legitimno, bez obzira što može da se dogodi da viša sudska instanca potvrdi odluku niže. Nakon što se u takvoj eventualnoj situaciji odsluži zaslužena ili nezaslužena zatvorska kazna svakako da on može da se bavi politikom. Ostaje da vrijeme pokaže da li je tužilac radio po savjesti ili po nečijem nalogu, kako je presuđivano. Mnogo je nepoznanica u ovom trenutku i mislim da su mnoga pitanja i rješenja na stolu", kaže Danilović.

U međuvremenu presude za Zavalu izazvale su ozbiljne turbulencije u DPS u Budvi. Opštinski odbor DPS u tom gradu je nakon višesatne burne sjednice, odbacio ostavku predsjednika Bora Lazovića, ali on nije promijenio stav. Lazović je ostavku ponudio revoltiran raspletom događaja i presudom doskorašnjim čelnim ljudima Opštine u slučaju "Zavala". Navodno je Lazović izjavio i da su presude bivšem presjedniku SO Budva Rajku Kuljači, potpredsjedniku Draganu Maroviću, poslaniku Đorđiju Pinjatiću i osmorici službenika lokalne samouprave zapravo napad na Budvu.

No, u DPS tvrde da njihov odbor u Budvi nije uzdrman posljednjim događajima .

"U DPS smo jednoglasni u ocjeni da je Boro Lazović jedan od najzaslužnijih za odlične rezultate naše partije u Budvi, sa njim na čelu. Svi imamo pravo na emotivni doživljaj zbog presuda u slučaju Zavala jer se radi o našim prijateljim i partijskim kolegama. U saopštenju koje je objavio Opštinski odbor DPS u Budvi naglašeno je da će se nastaviti sa jedinstvenim i koordiniranim pripremam za predstojeće izbore i to odlučno demantuje špekulacije da će dominacija naše partije biti ugrožena zbog nastale situacije", rekao je za RSE Časlav Vešović.

Slučaj Zavala tužilaštvo je procesuiralo nakon prijave nevladine organizacije MANS, a 11 okrivljenih podgorički Viši sud osudio je na ukupno 30 godina i šest mjeseci zatvora zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja, podstrekavanje ili pomaganje u vršenju tog krivičnog djela .

Prema optužnici, od juna 2007. do decembra 2008., okrivljeni predsjednik opštine Rajko Kuljača i sekretar za investicije Dragan Marović protivpravnim iskorišćavanjem službenog položaja i ovlaštenja, pribavili su imovinsku korist poduzeću Zavala Invest, a Opštini nanijeli štetu od 821. 599 hiljada eura.