Protest mještana Polica zbog uništavanja oružja

I mještani sela Babino, nadomak Berana, blokirali su prije nekoliko dana cestu koja vodi prema fabrici namjenske proizvodnje “Polieks” zbog toga što sumnjaju da se u krugu te fabrike privrednog eksploziva uništava višak naoružanja nepoznatog porijekla i e

Mještani Police, sela pokraj Berana, odlučni su da istraju u naumu da ne dozvole uništavanje minsko eksplozivnih sredstava u Fabrici namjenske proizvodnje "Polieks". Spremni su, kažu i da fizički blokiraju tu fabriku jer sumnjaju da postoji tajni plan da se u blizini njihovih kuća unište viškovi naoružanja koji se nalaze u Crnoj Gori. To im ugrožava zdravlje, vjeruju, a u tome ih nijesu razuvjerili ne predstavnici "Polieksa" i Vlade na višesatnom sastanku održanom prije nekoliko dana.

Zbog toga će večeras zakazati savjet mjesne zajednice, a za dan ili dva i zbor svih građana kada bi mogli donijeti odluku o blokati fabrike, kaže koordinator protestnog odbora Ljubiša Đurišić:

"Poličani ostaju pri svom da neće dozvolit nikakvo doćerivanje, uništavanje, ispaljivanje minsko eksplozivnih sredstava iz Brezovika u našu Policu. Ako je ekološka Crna Gora za sve neka bude, a ne samo za ljude u Podgoricu i ne znam sve koga".


RSE: Ako vam kaže država da ne postoji ekološka opasnost, da ne postoje otrovi?

Đurišić: Mi smo tražili te papire da nam danas dostave i direktor nije dostavio, ako bude sve ispravno mi ćemo oberučke sve to prihvatiti. U protivnom, mi do tada ne dozvoljavamo uništavanje ijednog metka.

Pomoćnik ministra za vanredne situacije Zoran Begović kazao je ranije pred Poličanima da će se tu uništavati samo sredstava bezbjedna za okolinu i da u poslu koji su podržale neke strane zemlje nema niti zakulisnih niti ekološki opasnih radnji:

"Mi smo pokušali da im objasnimo da su to sredstva koja na lokacijama na kojima se nalaze značajno ugrožavaju gradove iz sredina gdje se nalaze i da je potrebno brzo reagovati da bi se to uništilo, da je to projekat koji se realizuje pod pokroviteljstvom pojedinih država koje su dale sredstva da se to uništi, međutim, još uvijek ne nailazimo na potpuno razumijevanje mještana, pokušavamo da im dokažemo da ta sredstva ni po kojim osobinama nemaju nus proizvode koji mogu da ostave bilo kakvo oštećenje na životnu sredinu, na ljude, na materijalna dobra".

"Polieks" najavljuje prijave protiv mještana


Iz preduzeća "Polieks" u pisanom saopštenju medijima kaže se da oni rade posao po svim propisanim standardima i da im dio mještana podmeće neistine kako nemaju ekološke elaborate i kako obmanjuju javnost. Oni su kazali i kako su okončali medijsku polemiku sa mještanima, ali su zbog štete nanijete njihovoj firmi najavili i prijave protiv nekoliko Poličana, a među njima i protiv Ljubiše Đurišića:

"Mi tim tužbama ne pridajemo nikakvu važnost, ali jedva bi čekali da nas oni utuže, pošto mi planiramo poslije svega da predamo i mi tužbe".


Radoje Sekulić, predsjedik Mjesne zajednice Polica koja ima oko 700 domaćinstava i 2000 stanovnika, kaže kako vjeruje u institucije sistema, prije svega u gradonačelnika Berana Vuku Golubovića koji nikada, smatra, ne bi dozvolio da se stanovnicima Police ugroze životi i zdravlje. Ipak, kontrolu Fabrike " Polieks" smatra neophodnom:

"Mi nijesmo protiv toga da fabrika radi, međutim, hoćemo da znamo i vidimo taj elaborat. Treba neko da nam garantuje za to da neće doći do zagađenja. Neki elaborat mora da postoji".

Ljubiša Đurišić:

"Nijesu nam to uopšte ni dostavili, nego faktički ignorisali nas. Mi noćas imamo savjet mjesne zajednice. Do sada smo iscrpjeli sva demokratska sredstva i mi ćemo morat sve te radikalne mjere da preduzmemo da bi došli do naših prava i ostvarili naša prava".

RSE: A to znači najvjerovatnije blokadu puta, odnosno fabrike?

Đurišić: Najvjerovatnije će do toga doć pošto nema razumijevanja sa njihove strane.