NVO upozorava da policija u Srbiji 'proizvoljno' označava strance kao bezbednosni rizik

Aleksandar Vulin, potpredsednik Vlade i nekadašnji direktor Bezbednosno-informativne agencije (BIA), izjavio je krajem avgusta ove godine se da je za vreme šefovanja tajnom službom lično pravio spiskove onih koje je smatrao nepodobnim da uđu u Srbiju.

Nevladin Centar za istraživanje i razvoj društva (IDEAS) upozorio je na sve češće proizvoljne odluke Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije prilikom bezbednosnih procena stranaca, uključujući izbeglice i tražioce azila, kojim ih označavaju kao "neprihvatljiv bezbednosni rizik".

"Zbog proizvoljnih procena stranaca kao bezbednosnog rizika, IDEAS je već podneo jednu ustavnu žalbu Ustavnom sudu Srbije, dok se u drugim predmetima trenutno iscrpljuju redovna pravna sredstva", navodi se u saopštenju tog centra.

IDEAS ističe da je u prethodne dve godine zabeležen značajan porast slučajeva u kojima su strani državljani olako okarakterisani kao "rizici po nacionalnu bezbednost".

Dodaje se da takve ocene ozbiljno utiču na različite vrste imigracionih postupaka, uključujući ukidanja supsidijarne zaštite izbeglicama iz Sirije, odbijanja zahteva za azil osobama koje su poreklom iz Palestine, ili donošenja rešenja o vraćanju državljana Turske kojima u zemlji porekla preti progon.

Kako se navodi u saopštenju, državljani Rusije, koji se protive ratu u Ukrajini, često su označeni kao bezbednosni rizik, dok su slične mere preduzete i prema pojedincima iz susednih zemalja - poput glumca i književnika iz Bosne i Hercegovine Feđe Štukana, kome je odbijen ulazak u Srbiju.

Pročitajte i ovo: Tajna nije, u Srbiji postoje verbalni delikt i crne liste

Aleksandar Vulin, potpredsednik Vlade i nekadašnji direktor Bezbednosno-informativne agencije (BIA), izjavio je krajem avgusta ove godine se da je za vreme šefovanja tajnom službom lično pravio spiskove onih koje je smatrao nepodobnim da uđu u Srbiju.

Na njemu su se do sada našle estradne zvezde, glumci, političari, te ruski državljani koji su se uključili u proteste protiv ratne politike Vladimira Putina.

Postojanje spiskova potvrdio je i aktuelni ministar policije Ivica Dačić, ali je rekao da su oni u međuvremenu ukinuti.

Pročitajte i ovo: Pritisak vlasti na civilni sektor udaljava Srbiju od Evrope

Pojedinim ruskim državljanima koji su napustili matičnu državu nakon što je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu Srbija je u proteklih godinu dana uskratila gostoprimstvo.

Ruski antiratni aktivisti Vladimir Volohonski i Jevgenij Iržanski morali su da odu iz Srbije pošto im nije produžen privremeni boravak, pod obrazloženjem da postoje "bezbednosne smetnje".

Nekoliko meseci kasnije granična policija nije dozvolila antiratnom aktivisti Ilji Zernovu da uđe u Srbiju. Zernov je u Beograd došao iz Nemačke kako bi prisustvovao suđenju povodom napada na njega koji se dogodio početkom godine u glavnom gradu Srbije.

MUP je nedavno po drugi put odbio zahtev za stalno nastanjenje Eleni Koposovoj, državljanki Rusije koja sa mužem i decom poslednjih pet godina živi u Srbiji. U obrazloženju se navodi da postoje bezbednosne smetnje, a Koposova smatra da je razlog za tu odluku to što je potpisala javno pismo protiv agresije Rusije na Ukrajinu.

Pročitajte i ovo: Nova bitka ruske državljanke za ostanak u Srbiji