U izraelskom napadu na Pojas Gaze ubijeni novinar i snimatelj Al Jazeere

Palestinci se vraćaju na istočnu stranu Kan Younisa nakon što su se izraelske snage povukle iz tog područja, u južnom Pojasu Gaze, 30. jula 2024.

Emiter sa sjedištem u Dohi Al Jazeera TV u srijedu je objavila da su njen novinar Ismail al-Gul i snimatelj Rami El Rifi poginuli u izraelskom napadu na grad Gazu.

Još uvijek nisu dostupni detalji o okolnostima njihove smrti.

Vladin ured za medije u Gazi, kojim upravlja Hamas, objavio je da novi smrtni slučajevi povećavaju broj ubijenih palestinskih novinara u izraelskoj vatri od 7. oktobra na 165.

Kršeći rezoluciju Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija koja zahtijeva hitan prekid vatre, Izrael se suočio s međunarodnom osudom usred svoje kontinuirane brutalne ofanzive na Gazu od napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra 2023. godine.

Od tada je ubijeno više od 39.400 Palestinaca, većinom žena i djece, a oko 91.000 ih je povrijeđeno, prema lokalnim zdravstvenim vlastima.

Ministarstvo Gaze pod kontrolom Hamasa – kojeg SAD i EU smatraju terorističkom organizacijom – saopštilo je da su hiljade ljudi koji žive u prepunim kampovima za raseljena lica sada u opasnosti da obole od visoko zarazne bolesti koja može izazvati deformitete i paralizu.

Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) rekao je u srijedu da je dječja paraliza otkrivena u Gazi, te je upozorio da će djeca u ratom razorenoj enklavi uskoro biti zaražena tom bolešću ako se brzo ne poduzmu preventivne mjere.

Pročitajte i ovo: Šef WHO-a kaže da je dječja paraliza otkrivena u Gazi, apelira na akciju