Dostupni linkovi

Šef WHO-a kaže da je dječja paraliza otkrivena u Gazi, apelira na akciju


Glavni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus 27. maja 2024.
Glavni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus 27. maja 2024.

Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) rekao je u srijedu da je dječja paraliza otkrivena u Gazi, te je upozorio da će djeca u ratom razorenoj enklavi uskoro biti zaražena tom bolešću ako se brzo ne poduzmu preventivne mjere, piše Reuters.

Dan nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija objavila da među stanovništvom Gaze "vrlo vjerojatno" postoje slučajevi dječje paralize, glavni direktor Tedros Adhanom Ghebreyesus oglasio se na platformi društvenih medija X kako bi označio zabrinutost zbog ljudske cijene sukoba između Izraela i Hamasa.

"Otkrivanje dječje paralize u Gazi još je jedan podsjetnik na strašne uslove s kojima se stanovništvo suočava", napisao je Tedros na X. "Postojanost sukoba koči napore da se identificiraju i odgovori na prijetnje koje se mogu spriječiti kao što je dječja paraliza."

Tedros je povezao svoju objavu s člankom koji je napisao u francuskim novinama Le Monde, objavljenim kasno u utorak, u kojem je rekao da je poliovirus otkriven u uzorcima kanalizacije u Gazi.

U članku je šef WHO-a napisao da, iako još nije zabilježen niti jedan slučaj dječje paralize, "ako se ne poduzme hitna akcija, samo je pitanje vremena kada će bolest doći do hiljada nezaštićene djece".

Poliomijelitis, koji se širi uglavnom fekalno-oralnim putem, vrlo je zarazan virus koji može napasti živčani sistem i uzrokovati paralizu i smrt kod male djece.

Slučajevi dječje paralize smanjili su se za 99 posto širom svijeta od 1988. zahvaljujući masovnim kampanjama vakcinacije i naporima da se iskorjeni.

WHO šalje više od milion vakcina protiv dječje paralize u Gazu koja će se primijeniti sljedećih sedmica kako bi se spriječilo da se djeca zaraze ovom bolešću, rekao je Tedros.

XS
SM
MD
LG