Tropske vrućine u Crnoj Gori: Narednih dana preko 40 stepeni, moguće suše i požari

Podgorica na udaru toplotnog talasa, 10. jul 2024

Prazne podgoričke ulice, trgovi, bašte kafića.

Termometar na javnim površinama prelazi 40 stepeni.

Ovo je slika Podgorice, glavnog grada Crne Gore, koja je na udaru toplotnog talasa.

Hidrometeorološki zavod je upozorio da će se ovakvo vrijeme zadržati i tokom naredne sedmice, odnosno da će temperature u nekim djelovima Crne Gore svakodnevno prelaziti 40 stepeni Celzijusa.

Trg nezavisnosti u Podgorici za vrijeme visokih temperatura, 10. jul

"Naše područje je pod uticajem grebena sa sjeverozapada Afrike, visoka temperatura vazduha otežavaće svakodnevno uobičajeno funkcionisanje", navodi Zavod.

Zbog ovoga je Ministarstvo unutrašnjih poslova pozvalo sve u sistemu zaštite i spašavanja da podignu stepen operativne spremnosti, odnosno budu spremni za djelovanje.

"Počevši od opreme, vozila, kamiona, ljudstva. Jer je za očekivati da u ovom periodu zbog temperatura bude pojačan broj požara, i namjernih i nenamjernih", kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) komandir Službe zaštite i spasavanja, Zdravko Blečić.

Kupalište na Morači u centru Podgorice za vrijeme visokih temperatura

A zbog visokih temperatura Hitna pomoć bilježi povećan broj intervencija.

"Samo u Podgorici bude više od 180 intervencija u Hitnoj pomoći i 50 kućnih posjeta", kaže za RSE portparolka ove zdravstvene institucije Jelena Vukajlović.

Prskalice u parkovima u Podgorici

Kako vrućine podnose turisti, a kako Podgoričani?

Podgorica je 10. jula za Mariana iz Njemačke jedna od stanica na putu ka drugim zemljama Zapadnog Balkana.

"Bio sam u Sjevernoj Makedoniji, Albaniji a sjutra nastavljam dalje. Divna je Podgorica ali mnogo je vruće, možda najtoplije mjesto u kojem sam bio. Zato sam se iskupao u Morači, koja je hladna ali i brza pa je potreban oprez", kaže Mariano za RSE.

Mariano, u Morači, za vrijeme toplotnog talasa, 10. jul

S druge strane, Podgoričanima ovakve temperature nisu novina.

Dejan za RSE navodi da je za njega "sve ovo normalno".

Dejan iz Podgorice

"Podgoričani su navikli na ovakvo ljeto. A stranci, Rusi, Ukrajinci i ljudi sa sjevera Crne Gore su vjerovatno u problemu".

Njegov sugrađanin Ivan, koji je na pragu osme decenije, kaže da izlazi samo kad mora, do prodavnice, a onda se vraća u stan "pod klimu".

"Nekad nismo imali ni klimu pa smo se pokrivali mokrim čaršavima i peškirima. Svi će vam stari Podgoričani to reći".

Centar Podgorice za vrijeme visokih temperatura, 10. jul

Povećan broj pregleda zbog sunčanice, visokog pritiska

Dnevno, u cijeloj Crnoj Gori, Hitna pomoć obavi i do 900 pregleda u ambulantama, oko 150 kućnih posjeta i 50 transporata kao urgentnom centru i bolnicama.

"Timovi hitne pomoći u Podgorici, dnevno u ambulanti pregledaju oko 180 pacijenata, dok za 24 sata obave i oko 50 kućnih posjeta. Broj posjeta hitnoj pomoći od početka mjeseca raste, što nije neuobičajeno za ljetnji period ako se uzmimo u obzir velike vrućine, ali i priliv turista u zemlju".

Jelena Vukajlović

Prema riječima Vukajlović, pacijenti hitnu medicinsku pomoć najčešće traže zbog sunčanice, povišenog krvnog pritiska, glavobolja, bolova u grudima.

S obzirom na to da će ovaj period potrajati, ljekari preporučuju da se izbjegava izlaganje suncu u periodu od 11 do 18 sati, da se nosi zaštita za glavu i unosi najmanje dva litra tečnosti dnevno.

Česma u centru Podgorice, izvor pijaće vode 10. jul

"Apelujemo na osjetljive grupe - djecu, trudnice, hronične bolesnike, stare, da naročito poštuju savijete. Apelujemo na roditelje da djecu ne ostavljaju same u automobilima jer mogu da se brzo pregriju što kod mlađih može dovesti i do smrtnog ishoda", zaključuje Vukajlović.

Centar Podgorice za vrijeme visokih temperatura, 10. jul

A, prema upozorenju iz Zavoda složena meteorološka situcija može da dovede do suša i izazivanja požara.

Služba zaštite i spašavanja je spremna, navodi njen načelnik Zdravko Blečić.

Zdravko Blečić

"Imamo sredstva za gašenje, koja su napunjena potrebnim materijama, imamo ljudstvo. Ali, požar je sam po sebi, nekontrolisano se sagorijevanje i ne možete previdjeti u šta će izrasti i hoće li se morati mobilisati sve službe, pa i neke van opštine".

Požari su, kada su visoke temperature u pitanju, najčešća pojava. Mogu biti nenamjerni ali, prema riječima Bešića, ni podmetanje nije rijetkost.

"Zato smo u prethodnim mjesecima edukovali građane, kućne savjete, đake. Dali smo im smjernice šta da rade i šta da prenesu sugrađanima kako bismo svi skupa doprinijeli prevenciji".

Zbog podmetnuh požara ova Služba instalirala je i kamere na brdu Gorica, koji je prethodnih godina bio meta piromana.

'Pluća Podgorice' poslije požara