U Podgorici protest protiv mogućeg formiranja manjinske vlade

Vaš browser nepodržava HTML5

Protest pod sloganom "Ustani, odbrani, pobijedi" zbog potencijalnog formiranja manjinske Vlade u Crnoj Gori, održan je 16. februara u Podgorici, u organizaciji Demokrata, jedne od članica doskorašnje vladajuće većine.

Nešto više od hiljadu građana nosilo je transparente poput "Trebaju nam ljudi koji drže riječ", "Izbori su jedino rješenje" a poslanici Demokrata su ponovili da "neće dozvoliti prekrajanje izborne volje građana formiranjem manjinske vlade".

Formiranje manjinske vlade predložio je njihov bivši politički partner Dritan Abazović, predsjednik Građanskog pokreta Ura, kao rješenje višemjesečne političke krize, koja je 4. februara rezultirala smjenom Vlade Zdravka Krivokapića a tri dana kasnije i razrješenjem predsjednika parlamenta.

Vaš browser nepodržava HTML5

Izglasano nepovjerenje Vladi Crne Gore

Manjinsku Vladu, kojoj se Demokrate protive, osim pokreta URA, trebalo bi da formiraju manjinske nacionalne stranke Albanaca i Bošnjaka i prosrpska Socijalistička narodna partija, a podršku u parlamentu bi trebao dati DPS Mila Đukanovića i dvije socijaldemokratske partije.

Aleksa Bečić, razriješeni predsjednik Skupštine i lider Demokrata, kazao je na protestu da bi ta vlada bila zavisna od Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića.

Aleksa Bečić, predsjednik stranke Demokratska Crna Gora se obraća demonstrantima u Podgorici, 16. februar 2022.

"To nećemo dozvoliti jer smo narodu obećali nešto drugo. Za to smo se izborili 30. avgusta i to moramo ostaviti potomcima", kazao je Bečić.

Bečić je sa te funkcije smijenjen 7. februara, glasovima opozicije i građanskog pokreta URA sa kojima su, uz Demokratski front, nakon pobjede na avgustovskim izborima 2020. godine formirale vladu, smijenivši trodecenijsku vladavinu Đukanovićevog DPS-a.

Pročitajte i ovo: Tri scenarija raspleta u Crnoj Gori

URA je inicirala i smjenu Vlade premijera Zdravka Krivokapića.

Protest su podržali i Milojko Spajić i Jakov Milatović, smijenjeni ministri finansija i ekonomskog razvoja.

Spajić je novinarima rekao da su investitori i međunarodne kreditne institucije, koje namjeravaju da ulože u Crnu Goru, zabrinute zbog političke situacije i reperkusija na ekonomiju države.

Pročitajte i ovo:

Pregovori o novoj Vladi Crne Gore u sjenci uslovljavanja i protestaKo sve utiče na prilike u Crnoj Gori?Turbulentan premijerski staž Zdravka Krivokapića

I prosrpski Demokratski front se protivi formiranju manjinske vlade, zahtijevajući da partije dosadašnje parlamentarne većine postignu dogovor o formiranju nove, koja bi organizovala izbore.

U suprotnom, prijete "blokadom države".