Kakva je poruka mladima počasni doktorat Bandiću?

Milan Bandić

Sve je više onih koji se protive inicijativi zagrebačke Muzičke akademije da se gradonačelniku Milanu Bandiću dodijeli počasni doktorat Sveučilišta u Zagrebu zbog njegovog velikog doprinosa razvoju tog Sveučilišta. Kritičari kažu kako je on Sveučilište pomagao javnim, a ne vlastitim novcem, i da je Bandić predmet brojnih istraga i sudskih postupaka koji ga terete za zloupotrebu položaja, pa bi dodjela doktorata takvoj osobi bila pogrešna poruka.

Pročitajte i ovo: Šaškor: Milan Bandić – ogledni tranzicijski junak

Nakon bure koja se digla oko dodjele počasnog doktorata predsjedniku HDZ-a BiH Draganu Čoviću, nova bura sa sličnim povodom – na prijedlog Muzičke akademije koja se pred koju godinu uselila u novu zgradu u središtu Zagreba, Sveučilište u Zagrebu pokrenulo je proceduru da se počasni doktorat dodijeli i Milanu Bandiću, koji sa jednom malom pauzom vodi Zagreb već gotovo dvije decenije. Kao argumente oni navode i sudjelovanje grada Zagreba u izgradnji paviljona za smještaj studenata, dodjelu stipendija, suradnju sa drugim fakultetima u sklopu Sveučilišta itd. Većina u Senatu Sveučilišta to je izglasala usprkos protivljenju dijela članova, pa se Filozofski fakultet, čiji je predstavnik u Senatu Sveučilišta Neven Jovanović bio protiv dodjele doktorata Bandiću, oglasio i priopćenjem da obrazloži svoju poziciju. O čemu se radi, pojašnjava Jovanović:

„Bilo je već ljudi koji se nisu slagali s dodjelom počasnog doktorata Draganu Čoviću, a nakon toga ova dodjela počasnog doktorata Milanu Bandiću sugerira da se ne radi o izoliranom slučaju, nego da se sveučilišne titule koristi za – blago rečeno – trgovanje utjecajem.“

Dragan Čović je takođe dobio počasni doktorat

Osim toga, radi se o političaru na vrhuncu karijere, pa Filozofski fakultet sugerira da se pričeka da on ode iz politike, kako bi se izbjegla sumnja o trgovanju i kupovanju utjecaja.

„Treće, upozorili smo da se protiv tog moćnog političara vode neki sudski postupci, i da to nije po privatnim tužbama, nego da ga tuži Republika Hrvatska. Naravno, svatko je nevin dok se ne dokaže suprotno, ali – što ako bude osuđen? Kome smo onda iskazali počast?“, pita Jovanović.

Istrage i optužnice protiv Bandića zbog pogodovanja trećim osobama i netransparentnog raspolaganja javnim novcem i nisu tako bezazlene. Zastupnik oporbenog „Naprijed Hrvatska – Progresivnog saveza“ Renato Petek u zagrebačkoj Gradskoj skupštini u četvrtak je iznova kazao da se u Zagrebu transparentnost piše malim slovom.

Za Radio Slobodna Europa (RSE) on kaže kako je prijedlog o dodjeli počasnog doktorata Bandiću neprihvatljiv i neprimjeren:

„Zato što je on pravi simbol korupcije u gradu Zagrebu i Republici Hrvatskoj. Naime, postoje brojne istrage, ali i potvrđene optužnice i sudski postupci oko određenih aktivnosti koje je on obavljao upravo upravljajući javnim novcem. A ako je u jednom slučaju napravio dobar posao i dobro upravljao novcem građana grada Zagreba, to ne zaslužuje doktorat. On je mogao dobiti svečani koncert, plaketu i zahvalnicu Muzičke akademije, ali ne više od toga. Upravo zbog ovih drugih stvari.“

Pročitajte i ovo: Šaškor: Bandić i Plenković, dva lica istog modela politike

Bandiću se upravo - zajedno sa kontroverznim poduzetnikom Petrom Pripuzom - sudi u aferi „Agram“ gdje je grad oštećen za 3,3 milijuna eura, međutim Petek kaže kako su Bandić, odnosno grad Zagreb i Pripuz i nakon toga bili u novim, mnogo unosnijim poslovima.

„A radi se o poslovima koje su mogle obavljati gradske tvrtke. Konkretno, gospodin Pripuz i gospodin Penava imaju sa gradom Zagrebom ugovor na godišnjoj razini od 63 milijuna kuna (8,5 milijuna eura) za upravljanje zagrebačkim odlagalištem otpada Jakuševac. To više nije otkup određenih sirovina, to su sada mnogo obimniji ugovori“, pojašnjava Petek.

Da ne ispadne da je Bandić u „posebnim odnosima“ samo s Pripuzom, Petek kaže kako je Zagreb upravo sklopio ugovor sa grupom poduzetnika predvođenih umirovljenim generalom Đurom Dečakom o otkupu bio-otpada težak do100 milijuna kuna godišnje, umjesto da sam grad napravi energanu, od bio-otpada proizvodi struju i prodaje je distributeru. Zato Petek zaključuje:

„To nije dobra poruka za mlade, za sve one koji se školuju i obrazuju u gradu Zagrebu, zbog toga što vide da netko sa tako brojnim sumnjama i optužnicama može napredovati, postati ugledan građanin i zaslužiti počasni doktorat.“

Pročitajte i ovo: Bandić nepravomoćno oslobođen za pogodovanje klerikalcima

Pobunio se i dio profesora Muzičke akademije, jer kažu da nisu pitani o ovom akademijinom prijedlogu, i traže hitnu sjednicu akademijinog Vijeća, a u utorak će se u Zagrebu održati i prosvjed protiv dodjele počasnog doktorata Bandiću, kojeg je inicirao jedan doktorand zagrebačkog Sveučilišta.

Nije da u povijesti Sveučilišta u Zagrebu nije bilo „političkih“ počasnih doktorata, ali su ga kroz povijest dobili i Tomaš Masaryk, Nikola Tesla, domaći nobelovci Lavoslav Ružička i Vladimir Prelog, Vladimir Nazor, Julije Budisavljević, Niels Bohr, Ernst Bloch, Werner Heisenberg, Linus Pauling, Victor Papanek i drugi.